Ett mindre korståg börjar


Jag och Gävle skall försöka hitta en pub/restaurang som vi trivs i så pass mycket att den är värdig att bli vårt nya stammishak. Sångaren verkar ha lagt ner, och Gävle hade väl inget stammishak direkt. Finns bara fördelar att ha ett stammishak, personalen blir trevligare, maten/ölen kommer fortare, ibland får man lite extra..

Vi har gjort en liten lista på de krav vi har än så länge.

- En stor öl på fat får max kosta 30 kc.
- En eller flera söta servitriser.
- Hyggligt käk.
- Sköna sittplattser, så man kan sitta avkopplat.
- Uteservering om möjligt.
- Lagom belysning, inte för mycket och inte för lite.
- Ok, toaletter.


Sedan kanske man får göra lite avkall på några saker om andra saker är väldigt bra.

Så ikväll börjar vårt sökande efter vår Graal, och vi börjar i Mala Strana.


En vecka kvar

Till att Anne och Munka dyker upp i Prag.

På måndag är man ledig så det skall bli skönt med en tre dagar helg.  Har inga planer, tydligen bli lite si och så med vädret, blir säkert ett biobesök eller två.

Sarah flyttade igår in i en ny lägenhet, Ohio bor tydligen hos någon ryss. Och eftersom Sarah är den som hyresvärden har kontaktinformation till så är det hon som har fått ett mejl där han inte är alltför lycklig. han har även hennes passinfo, som känns dom det kan bli problem.

Jaja...

You smell as pleasant as
the first flower in spring
a mouth as inviting as
the gates of heaven
eyes deeper than the deepest ocean,
filled with desire


You make me weak, you make me
weep out of joy.
Your bare presence near me,
shakes the ground I stand on
makes me feel like I am
seering through the sky


I want it to last forever,
for you to stay beside me
but the dream always ends
in a brutal awakening
makes me see the truth,
that once more you have alluded me.


Regn

Det regnar en massa ute. Åskar också...  men får väl se det positivt, fläcken jag fick på skjortan under lunchen kommer inte synas när hela min skjorta är dyngsur.

Hur i helv...

Utanför där jag bor,  som jag nog har beskrivit tidigare, har jag en liten fontän/damm. Och nu under hela vinterhalvåret så har den varit tömd på vatten. Men så idag när jag kom hem efter jobb så märkte jag att de fyllt upp den med vatten.

Men vad jag undrar över är hur de förbaskade grodkräken som för oväsen redan hittat dit. Inte ens en dag har gått, nästan så man funderar på att de också placerats där när de fyllde på vatten.

Vet inte varför jag hela tiden tänker på sången, "Tjugo små grodor".

Två timmar

Det tog två timmar att åka hem från Kladno, det var ruggigt drygt. Först en buss en bit från hotellet en halvtimme, sedan en spårvagn, byte av spårvagn och sedan till sist nattbussen hem. På den tiden hinner man både nyktra till och bli bakfull. Sov länge på söndagen, men hann ändå i hygglig tid till brunchen.

I Kladno så var det fint väder till ca 15-20 minuter innan matchstart och precis när de drog igång matchen så öppnade himmlen upp sig och det vräkte ner med regn. Men vi satt under tak, så det var ok för oss, det var ju inte kallt heller. Vi mötte ett svenskt par från Umeå på väg till matchen, väldigt trevliga och väl på matchen fanns det ändå lite svenskar som förde lite oväsen.

Efter matchen så gick jag och Gävle runt i regnet för att hitta en restaurang. Eller det var inte det svåra att hitta, det som tog tid att hitta en bankomat först. Vi hittade en som var inomhus, som man använder sitt kreditkort komma in till. Det var inga problem, däremot när vi skulle gå trodde vi att vi var fast. Dörren var låst, ingen knapp att trycka på för att öppna dörren, vi insåg ju hur pinsamt det skulle bli om vi skulle ringa Jitka och säga att vi är fast inne i en bankfoajé. Så efter en uppmaning av Gävle "slit", så drog jag upp dörren, vi hade tydligen bara gett upp precis innan den skulle öppnat sig hela tiden.

Lättade hittar vi restaurang, trevligt ställe. Vi satt på andra våningen och kunde se myllret av folk.. eller rättare sagt inte en själ. Regnet hade skrämt inne folk, och vi blev påminda om det här inte är Prag, alla affärerna var stängda.

Senare hittade vi till hotellet där Jitka och de andra hade förskansat sig, på klubb Radio Relax. Flashigt namn eller hur? Stället hade Glorias i Lund känsla på sig, men klientelet var mycket yngre, Dj hade två timmar musik så efter det var det bara samma sånger igen. Tjeckisk schlagerliknande musik var också vanligt. Men många söta flickor gjorde det hela värt det.

Dansade lite med nuvarande Miss Czech Aerobic, inte illa va. Inte någon längre tid, och hon var inte i Jitkas sällskap.

En märklig grej på klubben som jag undrar hur de kommer undan med var, att när vi betalade för att komma in och garderoben. Så fick vi förutom garderobsnummret även ett vitt A5-ark, vi trodde det var biljetten och vek det och stoppade det på oss. Men när vi väl skulle beställa så var det på det här arket som de skrev vad man beställt. Och om man slarvade bort det så fick man betala 1000 kc. Finns ju hur många saker som helst som kan utnyttjas med ett sådant system, plus man kan ju inte lägga ansvar på en kund att hålla reda på hur mycket (även om det är bra om man själv har koll) man handlar för.

Efter brunchen på söndagen gick jag och såg biofilm, V för Vendetta, helt underbar ju. Eller själva handlingen är ju inte underbar, utan en ganska mörk film. Men ruggit bra och snyggt gjord. Jag mös där jag satt i biofåtöljen.

Betyg: TTTTT

"Remember, remember, the fifth of November, The gunpowder treason and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot.
"*

Den här veckan är den veckan den här månaden med löjligt mycket jobb, men nu har jag två tre-dagarsveckor att se fram emot.

Och för att ni skall kunna njuta av tjeckiska covers, här är ett litet Queen medley.
http://www.flyingczechman.org/music/queen.mp3

*-Från filmen med anknytning till Guy Fawkes
http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_fawkes

Vädret

Vädret just nu: Klart och 17 grader ute.

Väderprognos för dagen: 22 grader, men enligt prognosen 20% risk för regn.  Skulle dock gissa att det om något blir små korta skurar som inte kommer kännas besvärande i värmen.

Fotboll

Idag är det fotboll som gäller. Svenska damlandslaget spelar match mot Tjeckien i Kladno. Jag och Gävle skall ta bussen från Prag 14.23 och Jitka möter upp med oss när vi kommer fram till Kladno, för att visa vägen till stadion.

Hört att de visar matchen på TV4 idag, om jag ser någon kamera på mig så skall jag vinka. Finns ju en liten chans till det då man undrar lite hur många gula och blå det kommer finnas på läktaren.. :)

Efter matchen så antatr jag att vi käkar något och ser oss om lite i Kladno, innan diskot/klubben på kvällen. Vi var lite inställda på att stann kvar i Kladno över natten, men vi får se. Isåfall blir det nog hostel eller liknande, och det kostar pengar. Försökte lirka och hinta lite till Jitka om vi kunde sova hemma hos henne, men hon nappade inte alls.. :) Vet inte alls hur hennes boende situation är, så skall inte säga något. Hennes mamma gifte sig förra veckan i Plzen, så jag antar att hennes mamma bor där med. Jaja, kanske kan fråga det ikväll någon gång. Lite illa att jag ändå känt henne ett tag och först nu jag börjar fundera på det här.

Sista bussen hem till Prag går klockan 0.30, så det är ganska tidigt vi måste bestämma oss. 

Bakgrundshistoria

Ok, Gävle och hans flickvän Sarah.

Han träffade Ohio, Sarahs dåvarade pojkvän på fotbollsträning där de började snacka och Ohio och Gävle gick ut och festade en del. Dröjde inte länge innan Sarah var med ute och festade. Sarah och Ohio flyttade tillsammans hit till Prag från just Ohio. Men när jag var ute med dem så såg jag dem aldrig stå nära varandra eller hångla, så allt kan nog inte varit bra.

Dessutom gillar Ohio att festa, väldigt mycket tycker han om att festa. Och han har en tendens att vara borta ett par dagar när han festar. Och det är inte bara alkohol inblandat.

Gävle festade ganska ofta med dem ett tag, och en dag när vi träffades så sa han att han trodde Sarah stött lite på honom, men han var inte säker. Och det roliga från just den festen var när de hade suttit nära varandra och snackat så hade Ohio kommit förbi och sagt på skämtsamt manér "Du, håll tassarna från min flickvän". Senare samma vecka så berättar Sarah för Gävle att hon gjort slut med Ohio.

Redan nästa helg är dock alla ute och festar igen, men hyggligt tidigt på kvällen så sticker Ohio iväg med ett antal kompisar och lämnar Sarah och Gävle där själva vilket givetvis resulterar i hångel. Helgen därefter är helgen vi var och festade på Infintiy med Jitka och då dyker Sarah och hennes kompisar upp och direkt hångel.

Det hela smygs med för Ohio, Sarah och Ohio bor fortfarande ihop när det här är. Och Ohio och Gävle spelar i samma fotbollslag.

Och nu det senaste som hänt, som bara gör det hela mer klyddigt är att, Ohios och Sarahs tvättmaskin bråkade en dag, så de försökte fixa den men det gick inte vidare bra tydligen för det hade läckt en hel del vatten. Det hade läckt ner till rummet under deras lägenhet där ett mjukvaruföretag hade lite servrar som nu är förstörda och tydligen kostar en del pengar. Deras hyresvärd kan inte veta att det är de än som är ansvariga men troligtvis bara en tidsfråga.

Så igår flyttade Sarah ut från lägenheten och in hos sin vän Lauren. Och Ohio är fortfarande där även om han också planerar att flytta ut. Ett sms till Gävle frågar han om han kanske kunnat slagga hemma hos Gävle ett tag... inte helt säker på han skulle frågat det om han vetat om vad Gävle och Sarah har för sig.

Okej, lite såpa över det.

För andra dagen i rad

Går jag till jobb utan jacka, t-shirt och skjorta är det på överkroppen. Igår var helt underbart väder på eftermiddagen, och idag blir det nog något liknande. Alla är på bättre humör.

Det blev en halvdag i måndags, men det blev inte så farligt igår varken med extra starka flyktkänslor eller extra jobb.

Jitka bangar fotbollsmatchen på lördag, hon skulle på en möhippa istället. Men hon bjöd in mig och Gävle till möhippans fest på hotellet, i Kladno finns tydligen en klubb/disko där.

Gävle har mer eller mindre flickvän nu, men han har strulat ihop det lite. Det är Sarah hans kompis Ohios ex-flickvän, och Ohio vet inte om det än... Kan bli en hel del klydd, men vi får se.

Flyktkänslor

Märkligt, så fort jag fått smaka på lite frihet, i det här fallet en ynka dag. Så har jag nu flyktkänslor på jobb och bara vill vara ta mig härifrån. Kollar bioschemat och givetvis går ett par intressanta filmer mitt på dagen. Hyggligt väder ute och hela veckan så kommer det tydligen ligga runt 14-16 grader och helgen ända upp till 18-20 grader...

Till helgen ja, då är det fotboll mellan Tjeckien och Sverige för damer. Gävle hittade ett ställe i stan där man kunde köpa svenska matchtröjor så nu kommer vi vara gula och blå. Bara hoppas väderprognosen stämmer så kommer det bli en trevlig dag.

Kanske kan ta en halvdag ledigt och gå och titta på filmen "Lost in la Mancha", en film om ett havererade filmprojekt där Terry Gilliam skulle regisserat. Men samtidigt om jag gör det så är risken att jag kommer ha ännu mer flyktkänslor imorgon. *suck*

Lugis tjejer till Elitserien i handboll

Grattis och extra stort grattis till tvillingsystrarna Katja och Sara Månsson, kul. Katja bodde på samma korridor som mig i ett år eller något sånt...

http://sydsvenskan.se/sport/article153359.ece

Seegt på jobb, Sverige/Danmark har tagit ledigt och vi skall jobba. Men jag har inget att jobba med, men positivt är att jag har haft tid och prata mer med mina kollegor.

Vi är bara lediga på måndag, klart schysst med en långhelg dock. Vi får se inget planerat än, är inbjuden tlll en påskmiddag imorgon fredag. Har inte sagt ja eller nej, då jag hoppades på svar på mitt mejl... men *djup suck* inte hört något.


Önskar jag haft en videokamera igår

Igår när jag väntade på metron efter varit inne i stan och köpt en bok, så ser jag två poliser stå och fejkfäktas med sina batonger.. men som inte det var nog så gjorde de ljudeffekter som om de var ljussablar från stjärnornas krig.

Polisen här är inte alltid så skrämmande..

Andrea ville att vi skulle bli lite tråkigare med engelskaluncherna, så jag tog ditt råd Sara. Jag frågade om hon gillade Harry Potter och hon sa att hon tyckte väldigt mycket om att läsa om honom. Hon läste för tillfället om femte boken. Så jag föreslog att läsa första boken på engelska. Och att jag hjälper henne genom den. Dock kontrade hon med att föreslå att jag skulle läsa den på tjeckiska...  jag är inte riktigt nära att kunna läsa än..  men värt ett försök.

Små noteringar

Det snöade inatt.

På väg in på toan så såg jag att en av mina chefer hade en tidning med sig.

Seriöst..  jag skulle kunna somna vilken sekund som helst.

Att jag är snuvig igen hjälper ju inte.

April på tjeckiska är Duben, Dub är Ek, men troligen inget samband.

Jag har inte fått något svar på mitt mejl igår.

Jag åt en lunch idag som kallades "Hip hop".

Malmö FF vann igår, och jag utbrast i ett litet segertjut när jag lyssnade på radion.

"Firade" mitt ett år i Tjeckien igår på jobb, genom att bjuda folk på pepparkakor jag köpt på IKEA.

Idag har Izabela namnsdag.

De håller på att renovera Sångaren, märks att jag inte är lika frekvent där eftersom det var en överraskning när jag kom fram dit i lördags.

Maj är Kvéten och betyder blommor, men i Polen är Kvéten den fjärde månaden. Lite förvirrande.

Hip hop var kött, pommes lite grön och röd paprika med en kryddstark sås.

Kryddstarkt i det här landet är inte starkt, de har en tradition av en ganska kryddlös mat här som i Sverige.

Det skall bli kul med besök.




 

Ett år

Idag för ett år sedan kom jag till Prag. Troligtvis det bästa beslutet jag tagit i mitt liv.

Monikas present.

  • En påse Turkisk peppar
  • En påse Turkisk peppar
  • En påse Salt och blandat
  • En påse Turkisk peppar
  • En påse Djungelvrål
  • En påse Turkisk pepper
Helt glömt att berätta, jag har hittat tjeckisk mjölk som går att dricka. Hallelulleja!


Små äventyr med Eva

Eva, min gamla jobbkollega från Sverige, mor till Monika och således den som ställde den viktiga frågan till mig för över ett år sedan, vill du flytta ner till Prag är på besök. Hon skulle fixa lite med sina tänder då tandläkare här nere är bra mycket billigare än i Sverige. Och nu idag så bestämde vi att träffas, jag föreslog att hon följde med på brunchen. Och det gjorde hon, enda var att det var mycket folk idag och många nya, tror Eva tyckte det var lite av en cirkus men en trevlig sådan.

Efter brunchen tänkte vi att vi går och tar en öl någonstans, så vi börjar sakta traska ner längs gatan i hopp om att hitta något som passar oss. Men desto mer vi går desto mer nostalgisk blir Eva och känner igen det ena efter det andra från hennes ungdom. Och hon kommer på att det är nog ett tivoli i staden inte långt från var vi är, ok, då traskar vi ditåt. Jag har varit där en gång innan, eller det var vad jag trodde. När jag var där då så fanns där inte många attraktioner, den här gången är det massor. Eva säger man måste nog betal för att gå in, men eftersom jag inte har minne av detr från förra gången så säger jag näe.. vi bara går här. Givetvis är det stängt där vi gick förra gången så vi börjar gå tillbaka mot ingången när vi ser en annan väg in, en liten restaurang som har öppet ut. Vi går lugnt genom, ser så oskyldiga ut vi kan och traskar in tivoliträngseln. Så nu har jag smitit in på ett tivoli med i mitt liv.

De har ett par fräcka åkattraktioner för att vara ett resande tivoli, mycket folk och mycket barnvänligt, och väldigt god stämning alla såg glada ut. Jag antar att det hjälpte för de vuxna med öl som kostade 12 kc. :)

Vi traskar omkring där ett tag och Eva minns massor av småsaker riktigt roligt bara att gå brevid och höra henne berätta. Väl ute från tivolit igen så tar vi spårvagn in mot de centrala delarna igen, åter på jakt efter kanske ett ställe att ta en öl. När vi stannar på Vaclavplatsen och Eva utbrister, vi måste äta glass kom, Prags godaste glass finns här. Ok, låter bra, återigen här har jag varit förr tänker jag och de har god glass. Jag ställer mig i kön och Eva tittar på mig och säger, vad gör du.. vi måste gå in i butiken för att få den goda glassen och inte stadarnd kulglassen. Och jag får en liten läxa igen att jag har fortfarande mycket att lära om Prag, det var riktigt god glass därinne, massor med frukter och annat smått och gott.

Vi tar en ny promenad genom gamla stan och torget och bara pratar. Hade ingen aning om att Eva hade gift sig i kyrkan på gamla torget, och efter vigseln gått genom ett hav av turister till restuarangen där de hade sittningen.

Det blev mycket gående omkring under dagen men det var riktigt trevligt och vädret var sådär lagom början på vår så man frös inte och det blåste inte mycket. Eva lämnade även över en liten present från Monika. Tack Monika.. :)

Nästa vecka är det påsk, även om vi inte är lediga här mer än på måndagen nästa vecka igen, så kommer de danskorna som jag får jobb från vara lediga, och den svenske killen har tors-fred ledigt så jag tror på en ganska lugn vecka.

Willem Dafoes fem bästa

      1. Mississippi Burning
      2. Platoon
      3. Triumph of the Spirit
      4. To Live and Die in L.A.
      5. The Life Aquatic with Steve Zissou

Äntligen

Blev ytterligare en trevlig kväll på Infinity på lördagskvällen. Jitka, Bara och en till som heter Veronika följde med mig och Gävle dit. Och en holländare från jobb. Vi hade en rolig kväll med en hel del dansande, jag var i toppform. Har märkt att det kräver rätt motivation och att dansglädjen inte kan pressas fram, men i lördags var den där.

Träffade ännu en svensk kille, en från Helsingborg, har varit nere i Prag ungefär lika länge som mig. En månad mindre bara. Och hans danska kompis, trevliga.

Hade nog kunnat få hångla med Veronika om jag velat, jag försökte aldrig men det blev en del dansa nära och stå nära. Men jag vet inte, kände inte för det. Min killerinstinkt i de här lägena är ju inte som den skall vara heller.

Söndagen tog mig iväg till brunchen och vi satt ute och brunchade i det då underbara vädret, säkert tjugo grader ute. Underbart. Saknat uteserveringarna. Men sedan när jag var väl hemma på kvällen så öppnade himmeln upp sig och det öste ner. Kylde ner allt.

Här i Prag är det ganska lugnt med vattnet i floden, har inte stigit så fasligt mycket och de tror itne det kommer stiga mycket mer. Men i resterande delar av Tjeckien är det betydligt värre.

Måndagen... suck Malmö FF borde ha vunnit. Positivt är iaf att jag kommer kunna följa alla matcher på webbradion. De sände matchen helt utan uppehåll, skull ebara varit en vinst med.

Och idag så fick jag ett mejl. Ska jag vara ärlig skickade jag ett mejl till på fredagen till Janka som jag mötte på nattbussen. Ett mejl till var det värt och det första kanske försvann man vet ju aldrig, och idag äntligen kom det ett svar.

"Ahoj :-),
I’m so sorry. I was very busy, you now quarterly closing… I’m really sorry!!! Today is it better. :)

I go today night home (Slovakia) for 5 days. Next week I’m again in Prague.
What do you think about a dinner next week? Or something else?

Have a nice day

Janka "

Inte perfekt engelska, men det bryr jag mig inte det minsta om. Jag förstår och det var positivt.  :)