Hur blind får man bli

I helgen frågade min syster mig, hur jag skulle värma mors köttfärssås som hon hade fått med sig. Med micron sa jag, självklart, var annars.

När slovakerna som bodde här innan skulle flytta sa de att de skulle lämna kylskåpet och micron. De flyttade första helgen i september, d.v.s för närmre två månader sedan. Jag har varit i köket massor av gånger, jag tror jag har lagt brev där micron stod. Men jag har aldrig reflekterat över att den inte fanns där. I mitt huvud har den alltid funnits där.

Så idag, pastan kokar för fullt, och jag skall bara värma köttfärssåsen, går bort till var micron stod innan och plötsligt går det upp för mig. Där finns ingen micro, den är borta. Goda råd dyra, det finns ett par grannar jag pratat lite med tidigare, snabbt bort till deras dörr och knackar på. Ja, de undrar nog vilken konstig kuf jag är.. bara komma på sådär plötsligt att man inte har en micro. Men de var snälla och lät mig låna deras micro, var också lite trevligt att prata lite mer med grannarna.

Dessutom, jag tror inte värmepannan funkar, har inte blivit varmare här. Funderar på att trycka in den tredje knappen, även om jag inte har någon aning vad symbolen betyder.

Syster

Nu bör syster vara tillbaka i Lund. Har varit en intensiv helg, och känns skönt att kunna pusta ut och vila här på jobb..

Syster anlänt

Tänkte bara säga att syster har nu kommit till Prag.

Etapp 3

Tjeckiskalektionerna är i mitt tycke en aning långsamma, kanske vet jag lite för mycket redan innan, eller så är det bara för hon snöar in sig på att berätta historier om olika städer mer än att lära ut tjeckiska. Jag kan se det trevliga i att veta.. men jag har betalt för att lära mig tjeckiska. Jaja, får se om jag kan hitta något komplement.

Flickan från söndagsmorgon har svarat på mejl, ett ganska trevligt sådant.

Efter lektionen gick vi alla, jag, Gävle och en kille från Malmö vidare och tog en öl och snackade. Lite senare dök en kollega till malmökillen upp, en tjej från Finland. De jobbar som volontärarbetare inom miljöområdet här i Tjeckien. Klart intressant.

13 timmar till syster är här.

Etapp 2

Etapp 2 avklarad, tog längre tid än jag trott och tänkt. Var där i god tid, ville ju inte chansa och komma försent. Kom in till intervjun typ kl 13.20, var inte därifrån förrän klockan 14.50 var den när jag kollade i hissen ner.

Först satt jag med en kvinna från Belgien och en man från Nederländerna som ställde frågor. Sedan fick jag gå vidare till nästa rum där det satt en svensk man som också hade en del frågor, ibland kändes det som samma frågor som från första rummet. Var lite skrämmande och jag stammade till på mer än ett ställe men överlag tyckte jag nog det gick ok. De sökte folk till 6 platser och det lät på svensken som de intervjuvat folk hela veckan. Jag skulle få svar i mitten av nästa vecka troligen. Känns alltid skänt när man får gå därifrån...

På vägen ut träffade jag Gävle, nu kan man tycka att jag varit väldigt korkad som tipsat honom om ett jobb som jag även söker. Men det känns inte så, med en stor gnutta tur kanske vi båda får jobb där. Kanske kommer vara lite bitter om han erbjuds men inte jag, men samtidigt har jag ett jobb att gå till och det har inte han. Sedan tror jag att jag har större chans att få det än honom, dels har jag erfarenhet och dels är min engelska bättre. Men man vet aldrig. Skall höra hur det gick för honom på lektionen ikväll.

Om 21 timmar är syster i Prag.

Etapp 1

Etapp 1 är avklarad, fram och tillbaka från IKEA, hann ju även med "frukost" på IKEA. Så nu har syster en kudde och ett täcke, tror hon hade beklagat sig lite annars.

Svinkallt ute idag med, men en cool dimma.. Blev bäst på Zlicin där man normalt kan titta en bit omkring sig, men dimman skärmade av effektivt.

Killen från rekryteringsfirman ringde och kollade så jag verkligen skulle dyka upp, använde ursäkten om det var något mer jag undrade över. Men jag tror det var för att kolla och påminna.

Om en timme beger jag mig iväg på etapp 2.

Planer för idag

Nu skall jag snart ta mig iväg till IKEA, köpa täcke och kudde till syster. Kanske en bäddmadrass till var jag ligger, men inte helt säker på det. Beror på vilken kostnadsnivå de ligger på. Ganska skönt att det inte kommer vara sjukt många människor.. det kan det inte vara en tidig torsdagsmorgon.

Sedan hem, duscha, raka mig och senare iväg till arbetsintervjun, skall vara där klockan 13. Och jag vet på det stora var det är.. men skall hitta när jag väl är där med, så lite tidsmarginal vill jag nog ha.

Sedan är det hem igen som gäller, och ta det lugnt tills kvällen då jag åker in till tjeckiskalektionen. Lite farande fram och tillbaka idag men det är lugnt.

Tråkigt idag

Enda som räddar en sådan här tråkig dag är e-mejlandet med min svenske "chef", får tiden att gå och vi diskuterar de mest konstiga ämnena ibland...

Inte mycket att göra på jobb för tillfället, det jobb jag fick blev precis uppskjutet för det behövs ett par scannade papper innan jag kan göra jobbet. Och hon som har papperna har inte tid att fixa det för tillfället. Så antar det blir måndag. Lär nog dyka upp mer jobb innan dagen är slut, men jag kommer inte lämna alltför mycket till mina kollegor under de dagarna jag är borta.

Imorgon har jag arbetsintervju med, återigen är det ett amerikanskt multinationellt företag som flyttar arbete från Sverige till Tjeckien för att det är lägre löner här. Känns märkligt att vara mitt i saker som man bara hört om på rapport tidigare. Om Outsourcing. Jag har ju kontakt med indier i Bangalore som jobbar efter tidscheman som skall passa in med både delvis USA och Europa.. Och ändå tjänar de mycket mindre än vad folket som hade jobben innan tjänade. Men det är väl en del av globaliseringen, inte kul för dem som blir av med jobben förstås. Men det skapar jobb i sämre ställda länder med.

Lite kul om jag får jobbet så skickas jag troligtvis till Göteborg en månad, typ i februari eller något. För säkert utbildas hos de personerna som förlorar jobbet. Det kommer säkert vara en intressant upplevelse. Men som sagt vet ju inte om jag får jobbet, eller ens om jag vill ha det. Det måste vara ett bra erbjudande för jag skall nappa.

Skickade ett sms till den slovakiske killen som bodde i lägenheten innan om han hade tid att komma förbi och visa hur man får igång värmen. Inget svar än dock.

6 timmar kvar tills jag är ledig 4 dagar...

Kallt, kallt alldeles för kallt...

16 grader inne i min lägenhet, dennna gången var det verkligen det, jag kollade... måste lista ut hur man slår på värmen.


Det funkar när man sover under täcket.. men fan inte när man tar sig upp, sprang omkring och fick sätta på mig långärmad tröja och innetofflorna bara för att hålla värmen...


Nedräkning

Nedräkning till att syster kommer hit, bara tre dagar bort nu. Det skall bli skoj att visa upp Prag, vart jag bor och hur det är här.  Visa upp en fin utsikt över Prag. Fast får kanske säga till henne att ta med raggsockor som hon kan ha på sig när hon sover, finns en risk att hon fryser.

Annars jag vet inte, idag känns lite avslaget, lite mulet och vill ju bara att dagarna skall gå nu.

Käk och bio direkt efter jobb, med Rachel. Hon brukar alltid sitta inne med bra historier. Så det blir säkert en kul kväll.

Har fått lite blodad tand för språket, så tänkte sätta upp ett par lappar på mitt område om det finns någon som vill träna deras engelska och hjälpa mig med tjeckiska. Bara sitta och dricka kaffe på majak eller något sånt.

En aning piggare nu

Läser genom mitt meddelande från igår, en hel del stavfel och konstiga meningar. Men så hade jag varit vaken 33 timmar, tänker inte fixa till det.

Sov mellan 17 och 20.... bra att jag vaknade till då ville inte sova från 17 till 7 på morgonen. Höll mig vaken till 23 sedan gick jag och la mig igen. Kände mig ganska utvilad när jag vaknade upp imorse.

Den här veckan ser ut att bli en ganska trevlig faktiskt.
Måndag
Inget planerat, kanske tar mig in och tittar film eller bara tar det lugnt hemma.
Tisdag
Käka och sedan gå på bio med Rachel. Tittar nog på den amerikanska komedin, den 40-årige oskulden.
Onsdag
Inget planerat, kommer säkert göra något.
Torsdag
Ledig från jobb, kommer förbereda inför helgen, och har tjeckisk lektion på kvällen.
Fredag-Söndag
Syster kommer, toppen ju.. hämta på flygplatsen, inte glömma att hämta.. :)

Nu har jag fått skriftligt underskrivet att jag är ledig på julen, lättad över, har ju sagt det så många gånger. Men att ha ett papper som säger det känns ännu bättre.

Någon av dagarna får jag skicka iväg ett mejl till Marketa med, se om hon vill göra något. Kan ju bara varit en fyllegrej och kanske inte uppfattar allt likadant när man är nykter. Men ett mejl är billigt.

Ingen nattbuss den här gången heller

Lördag
07.00
Vaknar upp med en lätt bakfylla, varit ute på Sångaren och ett annat ställe innan där jag lyssnat på en kille som heter Jamie Marshall, gitarrist. Duktig kille, spelade bara covers men det var trevligt. Enda problemet var att stället låg lite väl nära Karlsbron, så fanns lite väl många brittiska turister därinne. Spelar lite datorspel, och snackar lite strunt med Hans. Och får ett meddelande från Julie att de tänker gå på en klubb ikväll, klubben heter Futurum. En vän till Julie och kanadensaren är dj.

13.00
Har bestämt mig för att ta mig in till Andel och titta på en film, skall bara käka på Majak först. Väl på Majak, så käkar jag spaghetti carbonara. Och så tar jag fram mobilen för att kolla klockan då den börjar vibrera i handen och jag får ett meddelande. Det är från gävle-killen, han föreslår en fika och vill gärna se Stodulky. Så det tyckte jag lät bättre än bio ensam, så det svarada jag glatt ja till.

16.00
Gävle dyker upp i planerad tid, visar runt honom lite på området inte för det är så mycket och se, sedan går vi till Majak, sätter oss där och snackar en hel del. Dricker en del kaffe, och han käkar lite med. Sedan drar vi hem till mig och han lånar internet ett tag, laddar upp foton från sin mobilkamera. Hjälper mig upp med sängen till syster. Så frågar om han vill hänga med till klubben på kvällen, och det tycker han är helt ok.

20.45
Vi åker in till Lokalblok som ligger väldigt nära till Futurum. Börjar dricka öl där, vi skall träffa de andra vid kl 22 utanför Futurum. Ingen rolig som jobbar på Lokalblok idag, så kan inte ståta riktigt med att vara stammis.

22.00
Utanför Futurum, får ett meddelande från Julie och hennes väninna att hon är försenad med en 20 minuter, det är ganska kyligt ute så vi bestämmer oss för att gå in på klubben, betalar inträdet och tian till garderobsavgit, så totalt 100 kc för att komma in. Ölen inne på stället kostar 25 kc per halvliter, och det dräller av flickor är också något vi tar notis av.

22.22
Får meddelande från Julie att hennes väninna som är på besök från usa att hon inte mår bra och att de inte dyker upp. Jaha, tänker vi, vi som har betalat och gått in på klubben, det är väl bara tt göra det bästa av situtionen.

23.40
Ett par öl senare har vi en liten diskussion om vi skall ta sista metron hem eller om vi skall stanna kvar på klubben. Det är 80/90-tals tema på musiken. Och som de flesta vet tillhör de inte mina favoriter, men det är lite skoj för alla sånger som de spelar, visar de även videon till på två stora dukar. Så det är ganska underhållande att bara stå att titta på videorna. Vi bestämmer oss för att stanna, det finns ju ändå flickor här.


Söndag
00.01
Ställer in hjärnan på att idag skall jag ta nattbussen hem, jag vet inte exakt var den går ifrån, men på ett ungefär, och fråga har jag inget problem att göra om jag inte vet.

01.00
Vi har hittat till dansgolvet styrkta av ölen intar vi dansgolvet. Tycker det är faktiskt ganska kul att dansa, men vi har varit lite tveksamma då vi har inte sett så många killar som dansat ihop. Ingen bögnoja, men man vill ju inte stå ut alltför mycket om nu man inte dansar två killar. Men det är inga problem.

02.00
Mer öl i kroppen, varit i  vändor ute på dansgolvet, suttit lite och tittat ner på dansgolvet, allmänt mycket folk på klubben. Det finns även en scen där folk som vill visa sina danskonster hoppar upp och dansar. Och ibland ser det nästan korregerat ut, när de nästan dansar som de dansar i videorna. Börjar undra lite hur ofta de går till de här tillställningarna.

03.00
En öl till, men vi är på inget sätt jättefulla, vi är inte nyktra men inte jättefulla. VI har mest dansat den senaste timmen. Ganska snällt på dansgolvet hemma brukar det vara lite knuff dit och hit, men det är väldigt snällt.

03.20
Börjar undra varför de bara spelar tryckare, verkar inte logiskt, stället har väl öppet till fem på morgonen, ett mål som börjat hägra, det är ju då Metron börjar gå igen.

03.25
En till tryckare, vad är det här. Vi börjar se folk som går från stället.

03.26
Frågar en tjej som går förbi mig om hon kan engelska, jepps säger hon, kan du tjeckiska. Får fram att visst kan jag lite, kan du svenska eller danska. Hon skrattar, och jag får ivbäg frågan, när stänger det här stället. Och svaret är givetvis, nu. Vi pratar på vidare, hennes kompis och två killar börjar även de snacka med oss. Och så frågar de om vi vill hänga med till en pub och fortsätta kvällen. Så varför inte.

03.30
Kö som alltid när man går sist att få ut sin jacka.

03.45
Vi går in på en Herna bar, spelhålorna som har öppet dygnet runt. Kan säga att min tjeckiska blir enort bättre onykter, får fler komplimanger om mitt utttal, vilket ger mig bara ett större fånleende än vanligt som onykter. Vi snackar på, de två killarna kan inte mycket engelska, men jag lyckas ändå många gånger göra mig förstådd och sedan hjälper tjejerna. Tjejerna heter Marketa och Katka. Katka var den jag började prata med, men det blir Marketa jag pratar med mest, och Gävle snackar med Katka.

04.30
Hmm... först nu går det uppför oss att killarna och tjejerna känner inte varandra sedan innan, och killarna bjöd med tjejerna på att gå vidare och tjejerna bjöd med oss. En konstig incident här med, när jag kommer ut från toan efter varit och pinkat så har det kommit en ny kille till baren, och typ det första han gör är att be om ursäkt till mig. Jag fattar ingenting.. men tydligen har han sagt något riktigt jävla otrevligt om mig och Gävle så Marketa och Katka är skitarga, och det slutar med att bartendern kastar ut killen och hans tjej, inte fysiskt. Blivit ett par öl här med.

05.30
Vidare till nästa Herna bar, beställer Cola, märker sedan att ingen beställer mer alkohol, vettigt beslut. Killarna går iväg och börjar spela på "Jack Vegas"-maskinerna. Ooch vi två sitter kvar och snackar med Katka och Marketa, fortfarande jag mest med Marketa. Hon är ganska smart, lyssnar på trevlig musik och är allmänt söt. Efter ett tag sticker killarna, tröttnat på att tjerna inte visat dem mer intresse är min gissning. Men de var trevliga, aldrig arga för vi hängde med, inte som vi såg eller hörde iaf.

08.30
Lämnar Marketa och Katka på Mustekstationen då det skall upp mot Dejvicka. De bor på samma ställe i något studentboende som mer lät som värsta klostret, de sover 6 tjejer i samma rum och De måste gå ner en vång för komma till toa och dusch som de delade med fler personer. Kostade dem dock bara 2000 i månaden och då ingick mat. Men det är en aning värre än våra korridor som jag bodde på nationen. Efter vi lämnat dem är vi båda varsett mobilnummer och e-mejl rikare.

08.31
Tar beslutet att strunta i att åka hem, jag skall ju på brunchen kl 12.. bara tre och halvtimme bort. Kan ju käka frukost på det Nordiska caféet. Får med mig Gävle även på den här planen.

08.50
Framme vid Nordiska Caféet, som bör enligt mitt minne öppna klockan nio... men jag har fel, nio på lördagar och nio och trettio på söndagar. Så vi går en liten runda, solen är ju uppe så vi ställer oss på en plats där solens strålar förgyller tillvaron.

09.31
In på Nordiska Caféet, vi väntade en minut för vi ville ju inte vara som panchisarna hemmvid som skall in på ICA på morgonarna. Vi beställer frukost, och den var tokgod, klart vad magen behövde.

11.30
Framme på Fraktal, amerikanen som jobbar där bara skrattar när han ser oss, vi ser nog en aning sletna ut. Det blir en stor uppslutning på dagens brunch, många nya och alla tycker ju det är kul att titta på oss när vi ser ut och lida. Men har aldrig blivit bakfull under hela tiden, och inte heller mått illa, och tycker som sagt jag hinte har varit tokonykter.

14.00
Jag och gävle lämnar brunchen, tar varsin spårvagn hemåt.

15.00
Hemma.

16.00
Skrivit det här meddelandet, och varit vaken i 33 timmar, nu tror jag att jag skall vila lite.


Glömde ju...

Glömde ju berätta att min telfon ringde en gång till, den här gången var det tjejen från min förra rekryteringsfirma, den som ordnade jobbet på Accenture. Jag undrar om det är en slump eller vad, hennes ursäkt för att ringa var att de kollade upp hur pass nöjda människor var som de placerat.
Jag berättade att jag tyckte om männsikorna, men jobbet var lite sisådär, och hon sa att det händer ibland. Och så tackade jag för all hennes hjälp i början, för ärligt jag behövde inte fixa med mycket för att få jobbet. Hon ordnade det mesta.

Men fortfarande lite intresserad varför hon ringde precis nu, efter den andra rekryteringsfirman ringt. Blir ju lite paranoid.

Händelserik dag

Jag tror jag nämt det förr, men vissa dagar bara känns det som det händer en massa saker på en gång.

Först på morgonen, fixar till en liten ftp på min dator så jag skall kunna komma åt min musik från jobbdatorn, inte helt tillåtet, men räknar kallt med att de varnar mig åtminstånde en gång innan de sparkar mig. Blir knäpp av inte kunna lyssna på musik på jobbet, helst när jag inte pratar så mycket. Segt att ladda ner men det viktiga är att det går och när jag väl fått ihop en bunte på datorn behöver jag ju inte vara uppkopplad till ftpn längre.

På morgonen på jobb får ett samtal på mobilen från ett hemligt nummer, jaha vad är det nu. Jo de ringer från SAS det gäller min biljett för att flyga hem över jul. Tydligen går det inte att betala över nätet med det VISA-kortet som den tjeckiska banken har gett mig, så nu säger damen att jag måste åka till flygplatsen idag och betala kontant om jag vill ha det till det priset jag fått på nätet.

Så jag tar mig dit, som tur är det inte så långt till flygplatsen, från jobb tar det ungefär en halv timme, inte så illa. Det tog lite längre att hitta var de satt på flygplatsområdet dock, hittade det till slut. En vakt eskorterade mig till hissen för den fanns bakom en låst dörr. Sedan åkte jag upp, och det kändes ju inte som den här delenär menat att kunder skall se, väldigt lite utsmyckat och när jag kom till rätt våning så var det kanppt något syntes att här fanns SAS. En liten skylt på en dörr avslöjade dem, så jag knackade på. Inne i ett litet rum satt fyra personer och knappade på datorer, och de hade en liten kassabox där de hade pengarna. Jag tror att allt var ok, men det var en surrealistik upplevelse. Tyvärr hade de också fått flytta avresedatumet med, så nu flyger jag hem på julafton. 10.10 Från Prag flygplats.

På vägen till flygplatsen hade jag ju träffat en kollega från jobb, en ny tjej som var på väg till en arbetsintervju.  Och vi både hade ju setts på jobb precis före vi åkte, men träffades inte förrän i väntan på bussen.

På väg tillbaka från flygplatsen så ringer min telefon igen, och återigen ett nytt nummer. De ringer från en rekryteringsfirma. För ett par dagar sedan såg jag att en rekryteringsfirma sökte nytt folk, och folk som pratar de skandinaviska språken. Så jag skickade in min CV, skadar ju aldrig att kolla upp saker. så de ringde från den här firman, vi började prata på engelska. Han frågade varför jag ville byta jobb, vilken lön jag var intresserad av att få och så fortsatte det ett par minuter. Sedan gick han över på svenska, tydligen är han svensk, och antar att han ville kolla min engelska först.  Så nu skall jag på intervju där imorgon efter jobb, och om det går bra så skall jag på intervju med företaget (vet ej vilket än) på torsdag nästa vecka. Det känns bättre att ha en sådan här förhandlingsposition. Till lön sa jag att jag ville ha mer än vad jag har nu, och så berättade jag vad jag hade, avrundade lite uppåt. Och han sa att det skulle nog inte vara några problem att komma högre än det. Accenture har fördelen med läget, fyra metrostationer hemifrån, men vi får se vad de andra erbjuder, om de erbjuder. Och om det blev av så skulle jag nog börja där i början av januari, så det passar ganska bra med mina två månaders uppsägningstid.

Och nu på eftermiddagen så fick vi veta att tydligen har företaget, eller vår del av företaget fått en liten bonus. Hur myckete man får beror på hur länge man jobbat, för min del räknas en månad, så fick reda på att jag fick 1500 extra pengar i den här månadens lönekuvert vilket jag hoppas kommer imorgon och inte på måndag.

Skall bli intressant om det kommer hända mer idag, har ju min lektion i tjeckiska kvar minst..

Nästan svensk film

Stesti, som jag hade anat handlade inte alls om någon lycka, utan det var en melankoliskton som gick genom hela filmen, efter den ena olyckan efter den andra. Men där fanns alltid hopp och man gav aldrig upp när man tittade, inte ens i slutet. Det kunde likväl varit en svensk film, mycket av spelet och ångesten kändes igen från svenska dramafilmer. Ibland får jag för mig att Sverige och Tjeckien har mer gemensamt än man tror.

Rachel och jag gick och käkade ltie efteråt, och sedan en sväng till Sångaren, innan det var dags att åka hem och sova.

Idag onsdag är den viktigaste händelsen att Sverige går till VM i fotboll. Själv skall  jag bara ta det lugnt tror jag. Imorgon är det premiär för den nya Wallace and Gromit filmen har jag för mig...den är given att titta på isåfall.

Höst

Sakta så har löven börjat falla från träden, vinden har börjat tillta i styrka. Det har börjat bli kyligt på morgonorna. Man kan se rök från människors munnar när den varma luften innefrån blandas med den kyliga på utsidan.

Spårvagnarna har slagit på värmen, så varmt så man nästan rostas. Även metrostationerna har igång elementen, men där kommer metrovinden som en kylig påminnelse om hur det är utanför. Man kan börja se halsdukar som rör sig i vinden.

Mitt på dagen påminns man hur det var bara någon månad sen, solen lyser, och om man står på ett strategiskt ställe där solen men inte vinden når en, så kan man fortfarande drömma att det är sommar.

Tidigare och tidigare på kvällen så tar mörkret över, människorna i mängder finns kvar men man ser mindre och mindre av dem. Vissa delar av staden blir vacker i mörkret, med lampor och former som ger liv till skuggorna.

Hade jag kunnat, hade jag gått i ide. Tänk att bara kunnat sova bort de här månaderna, som att resa i tiden. Som att hoppa över pölen istället för att traska genom kärret. Och lagom vaknat till liv när det gröna och varma är tillbaka.

Stesti

Det hände inte så mycket under gårdagen, laddade ner en dålig film från Rasmus ftp. Anchorman är inget jag skulle direkt rekommendera, men den var perfekt att slötitta på.

Idag lunkar jobbet på i vanlig takt, efter jobb skall jag åka in och se film med Rachel. En tjeckisk film som heter Stesti (happiness/lycka). Tror inte det kommer vara en sådär lycklig film, har sett trailers för den och den ser lagom derpimerande ut.

Resumé

Torsdag
Första lektionen i tjeckiska, lektioner är lagda mellan 20 och 21.30 på torsdagskvällar. Lärarinnan heter Eva är från tjeckien, men gift med en svensk man. Och hon har lärt ut tjeckiska på lunds universitet i 14 år berättade hon, jag får luska mer i det senare. Hon var trevlig och inte alltför hård med hur vi uttalade tjeckiskan såhär i början. Med vi menar jag, en kille från Gävle, två danskor och en kille till från Skåne.
Jag hamnade brevid gävlekillen, vi hade redan snackat lite nere i caféet då jag hade hört honom fråga om språklektionen. Var lite komiskt dock med att lärarinnan pratar ingen danska och inte gävlekillen heller, men både jag och dren andra skåningen hade pejl på danskan. Så vi fick hjälpa till med översättningen då och då, eftersom lärarinnans egna litteratur är skriven på svenska.
Den första lektionen lärde jag inte mycket nytt, det mesta kunde jag innan, men det skadar ju aldrig med repetition. Kommer nog bli svårare redan på torsdag.

Fredag
Kom till jobb och fick en överraskning, alla på alla avdelningar skulle kl 10 på morgon gå bort till shoppingcentrat som ligger i närheten. När vi kom dit så visade det sig att de bjöd på mat och att vi alla skulle spela bowling. Jag är ingen höjdare på bowling, men jag tycker det är rätt kul. Och givetvis börjar jag med en strike, som bara höjer förväntningarna på de andra, och givetvis blir det bara en strike till under hela tiden. Det är andra gången i mitt liv jag inleder med en stike inför folk jag inte  känner, vet inte varför det är så.
På kvällen tog jag mig in till Sångaren, hamnade i trevligt sällskap med britter och två amerikanskor, blev en del dricka och en sen kväll.

Lördag
Bakfylla, datorspelande och gick till Majak för att käka.

Söndag
Brunchen som vanligt, inga konstigheter där, kanadensaren var tillbaka efter ett par veckors frånvaro. Så han hade en hel del nya historier som underhöll, bland annat hade han varit på oktoberfest i Munchen. Efter brunchen gick jag och Julie och såg Night Watch, klart sevärd rysk film om man gillar sci fi/fantasy. Sedan tog jag mig hem och spelade återigen datorspel, har kommit en bra bit in i min Neverwinter night kampanj nu, och jag kollade först på söndagen vilka inställningar det är. Och eftersom Joakim var den som spelat senast så var det inställt på det svåraste. Så lite nöjd att det gått så bra.

Måndag
Tillbaka på jobb, tror inte det kommer hända något särskillt idag. Blir nog bara hemma och fortsätta spela min kampanj.

Och nej, inte ett knyst från Ella, snart en vecka sedan vi ens skickade meddelande till varandra.

Paus

För min del är det nu en paus med Ella, hur länge får hon avgöra.

Skickade ett sms med tre enkla frågor på morgonen. Hur mår du, hur är jobb och vill du fortfarande ses ikväll. Fick tillbaka ”Fine”, jag undrade vilken av frågorna hon svarat på, och hon sa, ”fine, we can meet tonight”. Får en att känna sig väldigt välkommen.

Jag föreslog kl 19, hon sa att det var för tidigt att 21 var bättre. Vilket är en aning sent för mig, det tar ett tag för mig att åka dit och hem. Men jag sa ok, jag har ju att göra både imorgon och torsdag så det är ju trevligt att träffas.

Fördriver tiden att snack skit med folket på Sångaren, finns många märkliga människor där, idag hade kommet en Nya Zeeländare som var kiropraktor, och en kille var hans offer. Så de hade en show där, och vi andra satt omkring och drack öl.

När det närmade sig så tog jag mig till Namesti Miru, och väntade. Fem över så skickar jag ett sms ”nu tror jag att jag åker hem”, och tio över så går jag på spårvagnen. Jag är nästan hemma när jag får ett sms där hon är sur över att jag åkt hem. Och visst jag kunde väntat längre, men efter dagens ”fine” meddelanden så kändes det inte så lockande.

Vi skickar meddelanden fram och tillbaka, där jag förklarar min ståndpunkt. Att jag gärna är där och hjälper på vilket sätt hon än vill att jag skall hjälpa. Men inte att jag tänker vara någonstans där jag inte är välkommen. Om hon bara ser mig som en börda nu när hennes mor är sjuk, då skall jag inte vara där.

Till slut får jag bara tillbaka, ”Please let it be, I cannot continue this right now”


Så då får det vara, hon kan skicka ett sms eller ringa när hon funderat mer. Jag har gjort mitt för ett tag känns det som.

Nu skall jag bara försöka hålla mig upptagen så jag inte kan tänka på det så mycket. Börjar ikväll med att gå på bio med Julie, imorgon är första kursen i tjeckiska. Och skall nog kontakta Rachel om att gå se en bio under helgen, söndagen har brunch. Någon dag kan nog gå till datorspel med.

Norma är tillbaka

Jobb fortsätter i sin vanliga lunk, Norma kvinnan från Holland är på besök igen och har med sig cheferna för en del andra länder med. Tidigar när jag mejlat med henne har hon sagt att jag skall ta henne och chefen för Frankrike ut på middag och visa dem Sångaren, jag visade Norma puben förra gången hon var här och hon uppskattade den. Men jag vet inte riktigt när det skulle bli av, tisdag skall jag träffa Ella.. onsdag skall jag på bio med Julie och kanske någon mer, på torsdag skall jag ha min första lektion i tjeckiska. Och på fredag tror jag de åker hem... Jaja, hon kanske har ändrat sig, annars är det väl bion som ligger illa till.

Tveksam till varför jag skall träffa Ella... eller jag vet varför jag vill träffa Ella, men jag vet inte, just nu känns det väldigt långt borta. Hon är ju inte vidare pratsam för tillfället heller. I söndags var jag på väg att säga, du har mitt nummer du vet var jag finns.. men då var jag tydligen orättvis, ingen aning vad det betyder. Det är hon som just nu helt styr vad som händer.


Inte alltför oroliga

Bli inte alltför oroliga därhemma. Jag är snart tillbaka till mig själv igen. Ibland kan jag bara se problem och igår var definitivt en sådan dag.

Mår illa

Hela dagen har gick jag bara och tänkte på hur det skulle gå när jag när jag skulle prata med Ella på kvällen.. brunchen var bara en grå dimma.

Jag ville inte åka hem innan jag skulle träffa Ella, så först vart det en film, sedan gick jag från kafé till kafé drickandes kaffe i olika varianter. På varje kafé satt jag och skrev med, så mycket fanns där som välde ut. Först tänkte jag bara att det skulle bli ett par dikter. Men det övergick ganska fort till en slags bekännelse om min självbild, hur jag ser på mitt inre, det bara forsade ut. Jag tror aldrig jag skrivit något så mörkt i hela mitt liv. Bara att läsa det såhär timmar efteråt ger en bitter smak i munnen. Jag funderade när jag skrev det om jag skulle lägga ut det här, men jag tror inte det. Det skulle liksom bli officiellt då, allting.

Jag träffade Ella, blev inte mycket klokare. Hon vill fortfarande bearbeta det själv, men hon vill fortfarande att vi pratas vid, och det gick bra att träffas på tisdag.

"...en dag för länge sedan stängde jag, och slängde bort nyckeln, sedan dess har jag varit frånvarande. Vid två tillfällen i mitt liv borde jag känt så starkt, jag borde varit berörd, jag borde ha gråtit, jag borde ha fungerat som alla andra. Men jag var bara passiv, fylld med en känsla av utanförskap. Det kvittar att folk sade det var ok att jag inte grät, att det inte gjorde något. Men tro mig det gjorde något, det betydde att låset höll, att jag var oberörd, kall och otacksam..."

Imorgon är det tillbaka till jobb. Kommer nog inte svara på icq, eller något annat på ett par dagar.


Sov med t-shirt

Det var många år sedan jag sov med en t-shirt, skulle gissa på innan gymnasiet. Så jag får snart börja fundera på det här med värmen. Jag sov gott i alla fall.

Har inga planer för dagen, Ella hörde inte av sig igårkväll. Och jag känner mig lite anti att själv ta kontakt, hon vet att jag vill träffas så det är hon som avgör.

Lite lösa planer i huvudet på att, käka på den lokala restaurangen Majak (Fyren), ta mig in till stan och titta på en eftermiddagsfilm. Och därifrån ta mig till sångaren och snacka med folket där och dricka ett par öl. Låter som en plan.