Snart dags för dejt

Skall alldeles strax ge mig iväg för att äta med Tereza, jag hade hoppats att min inneboende skulle vara tillbaka innan jag beger mig, så jag hade kunnat få en uppdatering om polisen. Men det verkar inte som så blir fallet. Och jag tänker inte avboka min dejt såhär nära innan, helst inte efter jag sa nej i lördags.

----------

Och förresten jag är väldigt svag, jag skall på bio på fredag igen med Radka som inte kan uppföra sig på bion. Hade det bara varit hon så hade jag nog kunnat säga nej, men nu var de tre söta flickor och de hade inte planerat att ta ett nej från mig. Jaja.. blir en ny skräckis, Amytiville Horror, lite mer förväntningar på den efter läst om den på imdb. 

--------

Nu har jag också lovat en dröse människor (läs tjejer) att jag skall bränna skivor åt dem. Bara hoppas min brännare överlever den har börjat ge tecken på att den vill ge upp. 


Jaha, då var man orolig igen

Tydligen hade polisen kontaktat tjejen som jag bor här med på jobb idag, och imorgon skall hon till polisen. Varken hon eller jag är på det klara vad som händer, men hon trodde hon skulle veta mer imorgon. Jag hoppas verkligen det, för jag vet inte vad problemet skulle vara att jag är här.

Nästan så man paranoit börjar fundera över om det är passfotot som är problemet, jag såg ganska mellanöstern ut på det. Hur som helst är det trist att inte veta vad som händer.


Hej Mickey på tjeckiska

Har hört en hel del översättningar på låtar till Tjeckiska, när de spelade "Var skall vi sova inatt" på min lokala restaurang var ändå det roligaste, två gånger samma kväll t.o.m. Lite kul, att höra musik man känner igen och inte förväntar sig gör en glad, jag hade ett stort leende när jag gick genom shoppingcentrat igår och hörde Hej mickey på tjeckiska.

----------

Idag är det dags för brunch, slovakiskan som ville flytta in hos mig ville följa med idag, efter jag berättat att bruncherna existerar i fredags. Så jag möter henne vid Namesti republika vid 11. Min gissning dock är att hon kommer vara minst en kvart försenad, känns som den typen. Det skall bli trevligt att bruncha igen, var ju inte där förra veckan. Hoppas de har sina scrambled eggs med bacon på menyn idag, brunchmenyn ändras var vecka, mest antar jag för det är vad de har över sedan resten av  veckan.

-----------

Igår kväll så fick jag ett sms av Tereza om att gå till Zoo klockan 20.30, någon speciell visning. Men jag kände mig alldeles för seg i både kropp och skalle för att orka. Men jag föreslog att gå ut och äta en dag under veckan istället, så tisdag kväll skall jag gå och äta med henne. 


Min chef är tråkig

Jag är ledsen men det är sant, och så vill hon äta lunch med mig varje dag, de andra i avdelningen har hon slutat fråga. Som tur är så finns det en hel del andra på kontoret som också vill äta lunch. Så jag kan nog hålla nere luncherna med chefenen aning, och istället äta med andra. Idag åt jag med den spanska avdelningen, först skulle det bara varit jag och Katarzyna, men hennes chef bjöd med henne på den spanska avdelningen och jag hakade på. Så jag och 8 söta flickor, jag har haft värre luncher. Enda jobbiga delen som var väldigt rolig för de andra var att när de var dags att betala så vägrade de bryta min tusenlapp och istället betalade Katarzyna för mig. Det är en aning mer patriakaliskt här, och de fann det stor humor att hon betalade för mig.

-----------

 Fick mejl från personalavdelningen idag, de hade haft någon som pratat med polisen och genom dem skulle nästa möte sättas upp i lägenheten. Jag antar fortfarande att det bara handlar om att konfirmera att jag bor var jag uppgivet att jag bor. Ambassaden hörde av sig igen, att de skulle höra sig för, men inget mer nytt från dem.
-----------

Är snuvig, aldrig skoj, och nu verkade som snuvan prickar in helgen med. Så det lär nog bli en lugn helg. 


Fortsättning följer

Jag hörde av mig till personalansvariga på jobbet ganska tidigt, och förklarade vad som hade hänt under gårdagen. De tyckte det lät lite märkligt, och skulle kolla upp saker. Imorgon skulle en person gå iväg och prata med utlänningspolisen. Och de sa även att jag inte skulle oroa mig. Nyfiken som jag var ändå över regelverk och dyligt så skickade jag även iväg ett mejl till svenska ambassaden här nere i Prag. Och deras svar var också lite frågande, de ville veta hur många poliser, vilken tid, hur länge de stannade, vad poliserna frågade efter o.s.v.

Så nu när mina inneboende kommer hem så skall jag fråga ut dem och skicka mejl till ambassaden, även ambassaden sa att de skulle höra av sig till utlänningspolisen. Så jag anar en fortsättning följer. 


Polisen

Igår när jag kom hem efter varit på bion, möts jag av mina inneboende som säger att "the foreign police" har varit här och frågat efter dig. Tre personer för att fråga efter mig, konfirmera att jag bor på den adress jag uppgivet någonstans, att jag inte var hemma innebar problem. De skrämde upp mina inneboende rejält genom säga att nästa gång måste han vara här när vi kommer och letar efter honom. Jag har inte lust att sitta inne varje kväll bara för att vänta på att polisen skall dyka upp en dag. Dock har mina inneboende under den tiden jag varit här överdrivet en hel del, det skulle aldrig gå att hitta ett jobb, agenturen skulle aldrig ringa tillbaka o.s.v. så jag litar inte helt på deras verisioner. Men kommer ändå ta mig till personal avdelningen idag och fråga runt lite där om de vet något.

--------------

Bion, Radka som det känns nu går fetbort, dels hade hon med sig en kompis, men vad som var värst var hennes bio beteende. Pratade konstant och hade hela tiden sin mobil framme och knappade sms. Hon kanske inte går fetbort, men till bio kan man inte gå med henne. Filmen var annars lite bättre än jag trodde, White Noise och får därmed två T av fem.

-------------

Vilken av tjejerna jag gillar mest, av de här två lutar det åt Tereza då jag tror jag kan ha mer intressanta diskussioner med henne, men även hon har en del konstigheter för sig. Slå sig själv på huvudet för man inte kommer på ett engelskt ord...

Och vad jag jobbar med, jag får återkomma med det Sara, det handlar om att krypa till ett kors. :) 


Helt glömt

Jag har ju helt glömt att berätta för er alla att folket jag bor med har inte flyttat ut. De skulle ju flytta ut i slutet av juli, men återigen blev det försenat. Förra gången var lägenheten inte färdigbyggd, den här gången är det byråkrati som stoppat inflyttandet. Stadsplaneringskontoret eller någonstan ligger det ett papper som dröjer att bli påskrivet. Så nu finns det 112 lägenheter som folk väntar på att flytta in, det som talar för att det kanske kan gå snabbt är att företaget som byggt det nu får betala ut en massa förseningskostnader.

Jag fick den här gången frågan om jag ville att de skulle flytta ut ur lägenheten ändå. Men återigen, hade bara känts väldigt dumt att göra en sådan sak, hade inte gillat mig själv. De å andra sidan förklarade för mig att de trodde jag skulle sparka ut dem, så där fick de lära sig något nytt om mig igen.

Någon gång i september är det nu sagt, så nu hoppas jag på det.

----------

Hmm.. skall ju på bio idag men har inte sett till Radka alls, skall snart upp och kolla om hon är vid sitt skrivbord, annars får jag se om jag kan få tag på hennes mobilnummer, vill ju veta vad som händer.


Medeltidsbyn

Den låg ungefär 35 km utanför Prag, tog ca 15-20 minuter att åka dit med bil. Men innan dess fick jag ju ta mig till mötesplatsen, det tog nästan en timme att ta sig dit från det att jag gått hemifrån. Jag åkte först metro till en av Smichovske Nadrazni (tågstation) och där bytade jag till en buss som tog mig till delar av Prag jag aldrig sett förut, jag åkte söderut. Jag missade nästan helt mitt stopp, mest för det var en asiatisk tjej som hade problem med att stämpla sin biljett och jag följde det "dramat" när jag hör vagt rösten från högtalarna nämna mitt stopp, så jag var väldigt kvick av bussen. Var där med 20 minuters marginal i en förort i de södra delarna, förorterna här liknar varandra en hel del med höghusen som tornar upp, och mycket grått.

-------------

Tereza kommer ganska mycket prick och med kommentaren "Jag bor fem minuter bort  och du bor på andra sidan Prag och ändå är du här före oss", typiskt mig. Hur som helst hade det kvittat för vi måste ändå vänta in de andra två som tydligen bestämt sig för att kampa ute med tält efter by besöket. Och verkar varit ett spontan beslut för Teraza känner inte till någonting om det här och när de kommer och berättar att de skall köra direkt från byn så blir inte Tereza så glad, mest tror jag för att hon känner sig ansvarig som värd för mig. Hade nog agerat likadant om jag var i samma situation, men som gäst kan jag inte bli upprörd, nu skulle jag ju också få åka med tjeckiskt tåg, ännu en upplevelse till listan.

--------------

Vi beger oss iväg och hennes gamla vänner som också är ett par är dessutom som hon också på väg att bli doktorer, två av dem i kemi och en i fysik. Vill inte veta hur mycket mer de vet än vad jag gör, sånt gör mig bara deprimerad över att jag inte lärt mig mer. Det är i baksätet i bilen som jag blir väldigt ställd av en fråga som jag inte ville ha, Tereza undrar över hur det gått med Katarzyna (polska tjejen). Minnet forsar tillbaka och under den första kvällen, tidigt på kvällen så har jag ju pratat om henne, men det var ju före jag och Tereza samma kväll blev mer pratsamma med varandra. Frågan ställde mig helt i alla fall, jag fick ur mig att det inte är aktuellt längre och gammalt. Vilket kanske inte är helt sant, men jag blev för paff när frågan kom. Förstod inte varför hon frågade det.

 ---------------

 Väl framme så hade vädret blivit bättre, solen tittade fram även om gräsplätten där vi parkerade bilen var en aning våt. Vi betalar bara studentpriser, ingen som kollade kort, så sparade lite pengar. Väl inne i byn så har de en egen valuta som man bara kan växla till och inte tillbaka. Men man kan växla där inne när man vill, lite trevligare blev det när man handlade för Gros istället för tjeckiska kronor. Byn är nog mer gjord för barn, men det är inte bara barnen som tittar storögt när de har inövade fäktningsuppvisningar. De har olika platser med olika hantverk, smed, snickare, krukmakare, de gör rep på ett ställe, flätar korgar på ett annat, kan testa att vaska guld på ett annat ställe. Alla ställena kan man testa på och oftast fick man i priset också det man gjorde. Mycket uppskattat av barnen och en hel del  vuxna och svenskar vilse i Tjeckien. De hade små teater föreställningar och fakirer, tjej som dansade med ormar. Eftersom teaterföreställningen var även den för de lite mindre så hade jag inte problem att förstå händelserna och skratta på rätt ställe. De hade även en stor matsal där man kunde handla "medeltida" mat, kött och potatis mer eller mindre. Vi stannade där i närmre 6 timmar vandrade omkring testande olika saker, klart trevligt.

--------------

De körde mig och Tereza till närmsta by/stad, där det fanns en tågstation. Närmsta var Lysa, som betyder, när hon slog upp det i sin lilla uppslagsbok "Bald", alltså skallig, flintskallig.. intressant namn på en by. Tåget kostar inte mycket, typ 10 sek att åka tre mil, och det var ganska bekväma säten. Utanför är det mest åker, så inte så olika från hemma, dock ser man inte raps utan majs. På vägen tillbaka blir vi båda kontaktade av människorna vi var ute med första gången då de är ute den kvällen med. Tereza avböjer dock då hon lovat att ta sig hem och lag mat till familjen. Vi säger hej då, på smichovske nadrazni, där hon tar bussen hem och jag tar metron in till stan.

-----------

Jag möter upp de andra på Tlusta Koala, australiensaren, brittiska tjejen (Tanya), en kille från england, och sydkoreanskan (Jisan). Stannar där ett par timmar innan jag och australiensaren tar ocss iväg och ser ännu en film. Den här gången blev det Sekreteraren. Ovanlig men mycket sympatisk film.

----------

Jag är ganska säker på att Tereza gillar mig, men själv är jag osäker. Dels frågan på morgonen, även om ingen höll med mig när jag diskuterade den på kvällen med de andra. De tyckte det var vettigt av henne att fråga för att se var hon står, men jag vet inte kanske hade jag gjort mer om hon inte frågat. När vi sklijdes åt så sa vi att vi skulle träffas igen, men vi sa inget datum.

-------- 

Söndagen har gått i vilans tecken, ingen brunch, behövde tvätta kläder. Tog mig till IKEA och köpte lite godis men även falukorv, så idag har jag käkat falukorv. Och imorgon är det jobb igen, och bio på kvällen. Hände förresten något intressant på fredagen angående bion, jag var ute och käkade med Katarzyna på lunch när vi träffar Radka som jag skall på bio med, och Radka frågar om Katarzyna vill gå, och jag tror inte hon frågade för att hon ville att Katarzyna skulle gå.. det kändes mer som ett test. Aldrig är det enkelt.


Tidigt

Blev inte jättesent igår, men just nu känns det som jag är uppe alldeles för tidigt. Käkat två alvedon så hoppas det hjälper.

Att jag är uppe tidigt har helt med min utflykt att göra, jag skall ta mig till ett ställe jag inte varit förut för att möta bilen och då vill jag vara ute i god tid. Och en del av transportationen är med buss, har bara åkt med flygbussen här nere, så får se hur jobbigt det är att hålla koll på var jag skall av.

Men jag ser helt klart fram emot dagen, och nu är det dags att raka sig. 


På tiden...

Nu är det på tiden att jag skriver här har jag fått höra, och jag kan inte mer än att hålla med.

------------------------

Vad har hänt, givetvis en hel del men jag kommer nog vara ganska kort i min beskrivning då mitt minne är svagt.

-----------------------

I torsdags förrra veckan kom det folk på besök från Sverige. Hans och Ann-Britt ett par som jag träffat under mina studier i Lund. Numera är de bosatta i Dalarna, och jag fick äran att vara värd på deras första betalda utlandssemester. De kom lagom till att värmen steg till hemska höjder, fredagen så var det 35 graders värme. Kan ju berätta att vi inte traskade runt alltför snabbt på den judiska kyrkogården, behövde inte ta många metrar för att vara dyblöt. Vi besökte även ett par synagoger, men vi la av rätt tidigt och tog oss till en restaurang och svalkade oss istället.

----------- 

Lördagen var inte lika varm men inte på något sätt svalt. Vi började med att besöka National museumet, där tålamodet på Hans brast, stenar föll inte han i smaken. Och där fanns gott om stenar, men även andra avdelningar dit Hans försvunnit. Bland annat hade de massor av uppstoppade djur, lite intressant att se hur stora vissa djur är. Vi fortsatte sedan upp till Vyserad, ett vackert område med en vacker utsikt. Och även var de flesta kända tjeckerna ligger begravda, som Dvorak och Chapek. Här stannade vi åt och åt lite med. För att sedan fortsätta till Vitkovkullen, nu  är det så att man tar sig inte lätt och bekvämt till Vitkovkullen, dels får man gå en bit från närmsta tunnebane/spårvagnsstation, och sedan är det väldans brant att ta sig upp. Hans var lite knäckt när vi var väl uppe, själv fejkade man och sa att det inte var så farligt. Uppe på Vitkovkullen finns världens största häststaty, och brevid är ett mausoleum som kommunisterna byggde. Man tycker ju då och det borde vara fascinerande att se för turister, men när vi var där uppe var vi ensamma. Det var tämligen kusligt.

-------------- 

 Söndagen då tog jag med mina svenska vänner på brunchen, mest för att visa att jag har eett socialtliv här nere. Nej då, det visade sig vara ganska trevligt, de andra som är på brunchen brukar hålla låda rätt bra sp man slipper prata alltför mycket själv. Efter brunchen var Petrinkullen vårt mål, åkte "linbanan" upp och mina vänner traskade upp i minieiffeltornet som finns där. Är ju bara 60 meter högt och har 229 trappsteg upp, jag hade varit uppe förr så jag avböjde att gå upp.  Från där traskade vi bort till Strahovklostret som ligger inte alltför långt bort. Utsikter ar man många över Prag.

-------------------------- 

Måndagen var det tillbaka till jobb för min del, och jag hade ett prov på all träning jag lärt mig de tre veckorna innan, men även om jag inte pluggat något innan så tror jag det gick rätt bra. Dock inte fått resultatet än, kan inte säga att jag är orolig heller. På kvällen tog vi oss till Andel och tittade på Sin City, hade redan sett den innan, men njöt även denna gång. Kunde kolla mer på detaljerna den här gången. Mina vänner hade under dagen avverkat Pragborgen och omnejd.

-------------------------

Tisdagen var helt klart intressant sett från mitt "kärleksliv", först började det med att Tereza (se 17 juli) tjejen som varit bortrest, svarade på min mejl och istället för bio föreslog att vi skulle ta en dagsutflykt utanför Prag på lördag. Så det lät ju trevligt så jag svarade ja. Och sedan typ en timme efter det så kommer en annan tjej Radka (se 18 juli) online på msm och frågar om jag vill gå på bio på måndag, och det lät ju också trevligt, så jag svarade ja. Vi får se vart det hela slutar.

Mina vänner hade den här dagen strosat omkring i staden, och bland annat besökt Kommunistmuseum.  Tydligen hade de varit bäst så här långt på att skriva ut på mer språk än tjeckiska.

 -------------------------------------

Onsdag då gick en hel del tankar åt Malmö FF, hela dagen följde jag diskussionerna på nätet, och läste allt jag kunde hitta. Och det gick ju bra, MFF är vidare, och inte nog med det de lottades mot schweiziska FC Thun som absolut borde vara en överkomlig kombatant. Drömmen är ju en grupp med MFF, Juventus och Sparta Prag. Då får jag ju se både Zlatan och MFF, det hade varit lycka.

Annars har jag gjort det bästa jag kunnat på jobb, jag tog tillfället i akt när Martina kom tillbaka, tjejen som varit sjuk en längre tid, tjejen som skulle lära mig. Jag tog chansen och bytade plats till att sitta brevid henne, gillade inte där jag satt innan med folk springande bakom min rygg hela tiden. Och dessutom kan inte Bara nå mig så lätt längre. Så allt har blivit bättre sedan flytten, mina kompisar från de andra avdelningarna vågar sig också fram nu, eftersom jag inte sitter mitt i smeten. Nu är jag ansvarig för Sverige, skall hjälpa till med Danmark, och kanske en del i Holland. 

Detta var sista kvällen för mina vänner här i Prag, så vi avslutade med en middag på det stället som vi varit mest och ätit på. Vilket är stället som ligger ett stenkast från där jag bor, restaurangen där jag var den allra första dagen jag var här nere. Var också restaurangen som skaffade en engelsk meny,  för jag var där så ofta, till mig.  Men igår var de lite roliga, den blonda tjejen som delade ut menyerna gav varsin engelsk till mina vänner och bara en tjeckisk till mig. Vet inte om det var en pik att nu borde du kunna så pass mycket att du ka beställa från den tjeckiska menyn eller att de tycker jag klarar det, jag skrattade gott iaf. Var en trevlig sista kväll. Och jag fick intrycket att Hans och Ann-Britt haft rätt trevligt här nere.

---------------

Idag, har det inte hänt sådär värst mycket, jag har jobbat på och ikväll tar jag det väldigt lugnt och stilla. Ingen anledning till något annat. Enda nytt är nog att jag vet vad jag skall göra på dagsutflykten, och att vi kommer åka bil dit då två av hennes bästa vänner (en kille och en tjej som hon känt  i massor av år) hänger på. Vi skall åka till en medeltidsby, vet inte om den är uppbyggd som medeltidsby eller är en en gammal by vet jag inte, men på lördag skulle de tydligen ha en uppvisning med bland annat en del fäktning, låter som det kan vara underhållande. Jag ser fram emot att göra något så pragboaktigt som att fly staden då det är helg. Funderar också på att kanske köpa mig ett par nya byxor innan helgen. Imorgon är det en liten ölkväll med australiensaren som gäller, blir lite rekreation.

-----------------

Hmm.. skulle inte förvåna mig om Hans kommer rätta till något faktafel eller ge en massa extra information jag gömt i mitt undermedvetna. 

---------------

länk till medeltidsbyn

http://www.botanicus.cz/stare/ang/hcentrum.htm 


RSS 2.0