Jag trivs

Ibland är det nog väldigt bra att vända upp och ner på sitt liv, ändra beteende mönster. Visserligen är det en annan kultur här där det är mycket mer accepterat att gå ut reguljär basis. Men i Sverige så saatt jag mest hemma och spelade datorspel, vilket har en charm det med och fridfullhet. Men jag var inte lycklig. Jag har vänner i Sverige, mycket bättre än jag har här nere eftersom jag känt dem mycket längre och man har hittat rätt i umgänges krets. Men det finns en stor glädje i möte med många nya människor. Och en hel del ser jag ju regelbundet nu. Jag trivs helt enkelt, jag har ett leende på läpparna nästan varje dag.

-------------------------

Igår

Så fick jag pratat en del svenska, eftersom Eva som jag hyr lägenheten av var en tur inom Prag. Var väldigt kul att sitta i tjeckien och diskutera vardagliga ting hemifrån. Man saknar det vardagla pratat lite. Väldigt kul var det iallafall att återse gamla vänner.

Efter vi sade hej då till varandra,så tog jag mig till Lokalblok och det dröjde inte länge innan auststraliensaren, kanadensaren, Juli och Rachel (australiensiskan som skriver reseböcker). De hade gått vidare efter brunchen. Så då fick jag lite sällskap. Åkte hem och la mig relativt tidigt dock.

----------------

Idag, eftersom jag lovat att hjälpa dem att arbeta med de danska delarna på jobbet även om jag är på träning så börjar jag nu dagen en timma före alla andra på träningen. Lite trist, men de frågade om min hjälp i samband med när jag frågade om en dag ledigt för dalmasarna kommer ner, så det är väl inte mer än rätt.

Konstig dag, om ni kommer ihåg tisdagens lunchtimme med Edita på Jysk, så missuppfattade hon mig och trodde att när jag berättade om mina slovaker som flyttar ut, att jag letade efter nya rumsskompisar, så idag sa hon att hon och hennes kompis kunde flytta in i början av augusti. Hon blev en aning besviken när jag förklarade att jag skulle försöka bo själv ett tag, och att vi missuppfattat varandra. Dock var det lite lockande att ha två flickor att flytta in. :)

-----------

Senare så började jag prata med en annan tjej på träningen, eller vi hade pratat lite förut när hon hade frågat om hjälp att installera msn messenger, Radka. Och idag så bjöd hon med mig att följa med att äta med ett gäng av folk jag inte normalt umgås med. De jobbar inom den italienska avdelningen och det är inte på samma våning som jag normalt jobbar på. Det var klart trevligt, och de bjöd med mig ut på nattklubb och till min stora förvåning bjöd de mig med till att bada på en strand. Nog för mitt självförtroende har stärkts en massa så har jag ingen strandkropp direkt. Men det var trevligt att få frågan då Radka och hennes kompis som frågade ser väldigt bra ut.


Jag kommer prata svenska idag

Känns skönt att veta det när man vaknar. Eva med familj är i Tjeckien under helgen och idag bestämde vi att vi skall höras av och träffas, skulle dock gett henne mitt mobilnummer, nu måste jag sitta inne och vänta på hennes telefonsamtal. Men väldigt roligt att träffa en vän hemifrån.
---------------------
Gårdagens  "dubbeldate" , blev en trippel då ännu en kille och tjej dök upp. Återigen träffade jag intressanta och roliga människor. Tanya, brittiskan som australiensaren träffat innan, en brittisk kille från Bradford, en koreanska jag inte skall försöka mig på att skriva eller uttala hennes namn. Och Tereza en tjeckiska. Tereza visade sig vara en mycket trevlig bekantskap, smart, läser kemi, och lätt att prata med. Vi pratade på en massa och bytade e-post adresser, hon skulle resa bort två veckor nu, men vi skulle nog träffas någon mer gång när hon kom tillbaka.
---------------------
Slängt i mig två alvedon för att bota huvudvärken jag har just nu.

Veckorapport

Lördag 9 juli

På kvällen spelade bandet Blue Valentines på Tulip Café, bandet spelar Tom Waits covers och har en tjej som sångerska, hennes röst är lägre än Tom Waits när hon pratar normalt. Kan bara säga att det låter jävligt coolt. Dock är lokalen pissdålig, liten trång och rökig som bara den. Att den stackars bartendern fick slut på glas 5 minuter in på spelningen imponerade ju inte heller.

-----------------------------------------

Söndag 10 juli

Skulle träffa Katarzyna och titta på östeuropeisk tecknad film som hon hade sett när hon var liten, dock lyckas vi ju gå om varandra någonstans. Och när jag åker på spårvagnen på väg tillbaka hem så börjar det regna något makalöst, det bara öser ner, stora droppar. Jag skall precis öppna dörren till spårvagnen för att rusa ut i regnet till tunnelbanestationen. Så när jag öppnar dörren så möter jag australiensaren på väg in i spårvagnen i samma öppning som jag var på väg ut, världen är liten ibland. Så vi slår följe och tar oss till Lokalblok i ovädret, helt genomblöta kommer vi dit när klockan är 16.30, och ser att de inte öppnar förrän kl 17… suck, vi sätter oss på trappen och försöker undvika regnet. Då öppnas dörren bakom oss och en av servitriserna undrar om vi vill komma in, det lönar sig att vara stammis ibland.

--------------------------------------

Måndag 11 juli

Kommer till jobb och tror jag skall jobba som vanligt, men nä. Jag skall upp en våning, ta med min dator och infinna mig för tre veckors träning, för ett nytt program jag nog knappt aldrig kommer jobba med. Sådär lagom inspirerande. Men positiva är att det blir ju i princip samma människor som jag har haft alla andra träningar med, och de gillar jag. Sitter bredvid killen från Guatemala och Katarzyna ett steg bort. Jag har vett att placera mig längst fram med tanke på att min syn inte är helt hundra. De är två som skall vara våra lärarinnor under dessa tre veckorna, Marcela medelålders som när det kommer till mig att presentera mig säger att hon vet vem jag är, jag har inget minne att jag träffat henne innan. Så jag blev en aning paff, den andra är en slovakisk tjej nog ett par år yngre än mig, Sona (uttalas Sonja). Jag har lite lättare att hålla mig fokuserad när Sona pratar, vet inte om det bara är för jag tycker hon är lite söt.

--------------------------------

Tisdag 12 juli

Får en mycket mycket trevlig överraskning på morgonen, en av de tjeckiska tjejerna på den franska avdelningen, Vera, som jag pratat med ett par gånger har kommit över lite salta sillar, godiset då alltså, som hon ger till mig. Hennes pojkvän hade varit en vända i tyskland då hon bett honom köpa salt godis, toksnällt ju. Och dessutom sa hon att hon skulle hem till sina hemtrakter den här helgen, och kunde kanske skaffa mer. Mumma. Lite senare på morgonen så får jag ett mejl från en annan tjej som sitter längst ut på kanten på vår rad längst fram. Edita, hon sitter bredvid Katarzyna, och i mejlet står, ”Jag har hört du jobbat på Jysk, vill du följa med som expert under lunchtimmen”, trodde ju aldrig att Jysk skulle komma till nytta. Var i all fall en trevlig lunchtimme, hon pratade på och jag gjorde det jag är bra på, lyssna och sticka in med en fråga då och då.

--------------------------------

Onsdag 13 juli

Fortsatt som vanligt med utbildning på jobb, och det är helt otroligt vad jag har lätt för saker ibland, det bara liksom fastnar efter jag sett det göras en gång, men sedan blir jag så lat, och jag gillar inte när jag får motgångar. Jag måste börja lära mig att göra det ordentligt från början även om det är lätt.

Får ett mejl under dagen från australiensaren att det går en svensk film på bio kl 18, Ett hål i mitt hjärta av Modysson, såg inte den i Sverige men vet vad det är för film. Men jag säger att jag hänger på för vill ju se australiensarens min när han ser filmen. Filmen går på biografen Aero vilket är en bra bit iväg, så jag får rusa för att hinna med ett metrotåg, och sedan rusa för att hinna med en spårvagn. Sedan kan jag pusta ut, lite skoj dock är att under samma spårvagnsresa kollas jag två gånger av kontrollanter. När den förste kontrollanten går av så går det på en ny kontrollant vid nästa stopp, lite underhållande.

När jag kommer till filmen 5 minuter innan den börjar så finns där ingen australiensare, trodde han kanske inte trodde jag skulle komma och gick in och satt sig. Så jag löser biljett och går in. Nä, ingen australiensare här inne heller, och det här är inte en film man vill sitta själv att titta på, folk kommer ju tro att man är ett freak. Fem minuter in i filmen så ser jag australiensaren komma in, och jag bryr mig inte att jag stör folk när jag halvt om halvt skriker och vevar var jag är. Lättad, jag är inget freak.

------------------------

Torsdag 14 juli

Ny vanlig dag på träning inget speciellt, och fortfarande mer koncentrerad när Sona står där framme och pratar. Jag hittade för ett par veckor sedan en länk från företaget där vi jobbar som sade att det var ok att ha ms messenger på jobbet om man använde deras variant. Så den här dagen installerade jag msm på sex personers datorer efter de sett att jag hade det.

På kvällen såg jag Sin City, en vecka innan premiären här nere, på en mindre biograf, som fått alla filmer från en filmfestival som var i staden Karlovy Vary. Riktigt kul att berätta för mina inneboende att jag skulle se den, han hade tydligen en kompis som dagen innan kollat när den hade premiär.

Efter filmen på spårvagnen mot Lokalblok med auststraliensaren och Julie (amerikanska som var den som startade brunch ätandet på söndagar) så har jag bara ett stort leende, jag säger inte mycket men jag bara älskade filmen. Det närmsta jag någonsin sett ett serietidning på film. Jag kommer att gå och titta på den en gång till, med Katarzyna den 27:e juli.

-------------------

Idag 15 juli

Idag fick jag min första lön här i Tjeckien, ungefär hälften vad jag skulle fått om jag jobbat i Sverige. Men det känns ändå bra, min första lön. Nu måste jag bara få tummen ur och åka och hämta mitt tjeckiska plastkort så jag kan plocka ut pengar. Det måste jag göra på banken så blir inte förrän måndag. Annars en vanlig dag, men det här nya programmet som jag lär mig tycker jag är lättare än det jag vanligen jobbar med. Lite trist att jag inte kommer använda detta. Men kanske inte säger samma sak efter en vecka till med det.

Kvällen blev lugn, ett roligt samtal dock Eva som jag hyr lägenheten av är i Tjeckien, de har varit i Italien med sin husbil och kom till Prag ikväll, skall träffa dem på Söndag, skall bli kul, kul att snacka svenska.

---------------------

Bara två veckor kvar till dalmasarna kommer.
--------------------

Imorgon så kan det bli intressant, för några år sedan hade de en hemskt översvämmning i Prag. Och imorgon så skall det testas för framtida översvämmningar, hur snabbt de kan få upp barrikader mot vattnet. Skall kanske ta mig in och titta lite på det. Dessutom skall jag nog på dubbeldejt australiensaren. Han skall träffa en brittisk tjej och hon hade med sin kompis Teresa, och de ville att någon mer skulle komma så det blev jag. Ingen aning hur de ser ut eller vilken nationalitet Teresa är. Jaja, det lät lite skoj, och det är äventyr jag vill har så.


Jag lever

Ville  bara säga att jag lever till er därhemma, och kommer snart med en veckorapport.

Kan inte jobba

Kan inte jobba för tillfället för ett program jag måste använda ligger nere för närvarande. Så får passa på att skriva i min blogg.

---------------------------------------------

Tisdag

Min första lediga dag, och australiensarens födelsedag. Och konstant regnande, inte för det hindrade oss att traska runt i Prag mellan våra olika favorit ställen, och till bio. Jag hade "lånat" mina inneboendes paraply, de är ju i Tunisien så jag kan ju inte fråga. Det blir en mycket trevlig dag där jag får testa min oehört begränsande tyska på en dröse studenter som gått vilse. Men mest gör vi vad vi är duktiga på vi dricker öl och snackar strunt. Senare på kvällen sluter kanadensaren upp med och fyller på med mer struntprat. Vi tar oss till en nattklubb jag tror jag kan hitta till igen, men jag är inte långvarig där, pussar flickan som jag pratar med på handen och tackar för mig. Stannade inte ens för att visa mina imponerande dansövningar.

----------------------------------------

Onsdag

Jag vaknar med en enda tanke, Paraplyt, hade jag det med mig hem eller inte. Upp ur sängen kolla vid dörren, inget paraply, vid mina kläder, inget paraply, där jag tog det igår, inget paraply. Suck.. Tobbe har klantat sig igen, fbörjar fundera över hur mycket ett paraply kan kosta och hoppas innerligt att det inte var ett arvegods eller liknande. Kan bara tänka hur det kommer låta...

----------------

Känner bakfyllan smyga sig på och saknaden av parplyt gör inte saken bättre. Strax efter 11 kollar jag min mejl. Har fått ett nytt mejl, från australiensaren, och titeln på mejlet är "Umbrella". Lycka. Jag glömde det på nattklubben, och australiensaren hade hittat det ett litet tag efter jag begett mig, och sa att han satt på Kava Kava Kava vid klockan 12. Så det blev snabbt att göra sig iordning och bege sig in dit. jag hann med god marginal. Så glad man kan bli av att se ett paraply.  Eftersom jag var ledig på onsdagen med så slog vi föölje denna dag med, men vi bestämde oss att det blir ingen öl den här dagen. Utan istället så traskade vi runt gick och tittade på den största höststatyn i världen om jag förstod saken rätt. Finns vid ett av de få kommunistiska monument som finns kvar i Prag, riktitgt pampigt. Vi gick ju lite fel först så fick gick en rejäl runda upp och ner för kullar och såg mycket trevliga utsikter.

-------------------------

Vi gick även och tittade på tv-tornet i Zizkov, de har placerat enorma bebisar som klättrar upp för tornet. en konstutställning, har givetvis glömt namnet och när de placerades där. Men det såg ganska surrelistiskt ut med ett tv-torn där det klättrar bebisar uppför. Vi stannade och åt på ett café som heter Cool Café, namnet var det största skälet vi käkade där, sparade på kvittot också så man kan visa att man varit på ett coolt ställe. Efter det tog vi oss bort till bokäffären Shakespeares and sons, jag behövde köpa en ny bok, gav min senaste som födelsedags present till amerikanskan som fyllde år i måndags. Vidare till en biograf där vi såg the interpreter, helt ok film. Jag får snart börja sätta "T" på filmer som ett slags rankingsystem, jag tittar ju ganska frekvent för tillfället.

--------------

Tog mig hem runt 21, och det blev ganska tidigt i säng allt gående omkring och att jag var bakfull hade tärt på mig.

---------------

Torsdag

Jobbet är inte så kul, jag får inte den hjälpen jag behöver och det är tråkigt. Katka och jag kan nog bråka verbalt snart om någon av oss säger fel sak så vi är ganska försiktiga omkring varandra. Vilket är lite jobbigt då det är hon som skall lära mig. Torsdag blev bara en enda lång pina, det enda bra var att jag beörjar komma bra överens över mejl med en av de danska kvinnorna. Inte ens med Katarzyna var det bra igår, hon har ignorerat ett par sms jag skickat så kände inte riktitg för att gå prata med henne. Vilket bara gjorde dagen ännu mer tråkig.

-----------------

På vägen hem åkte jag inom en teknikaffär, köpte hörlurar, cd-skivor och små fodral. Kvällen spenderandes att bränna ihop skivor, för vi får lov att lyssna på musik på jobb. Dessutom hade jag lovat Petra en skiva med riktitg musik. Fick även pratat lite med Sverige och betala lite räkningar över datorbanken.

--------------------

Fredag

Sitter och har Winnerbäck i öronen, gör jobbet lite mer hemtrevligt iallfall. Skickade dock min CV i morse till ett annat företag som annonserade efter någon som pratade svenska. Vi får se, skadar ju inte att kolla runt, mer pengar eller trevligare jobb är ju aldrig fel. Ikväll blir det nog att ta sig in till sångaren, och imorgon är det en  ny spelning med Blue Valentines, ett band jag var och såg för drygt en månad sedan, och de var väldigt coola.


Regnar fortfarande

Har bara varit korta uppehåll annars har det regnat på friskt ute, och snart måste jag ju bege mig. Och något paraply har jag inte införskaffat, och inga vettiga regnkläder. Suck... blir nog att bege sig så fort jag hör att det börjar lugna ner sig och hoppas jag tar mig till tunnelbannan innan uppehållet är över.

Det är mörkt och det regnar

Riktigt trist väder ute och jag är uppe tidigt som vanligt.. ska träffa australiensaren kl 11, inne vid Andél. Hans födelsdag idag, men har ingen aning vad jag ska ge honom, vi får se.
------------------------------------
Födelsdagen igår var ganska trevlig, tyvärr kanske vi skulle valt ett mindre populärt ställe, det var packat med folk och bara en stackars servistris som sprang runt och serverade folk. Det innebar lång tid mellan att få hennes uppmärksamhet och få sakerna vi beställde. Vi var nio pers som beställde revbenstallriken, efter det försvann alla tydliga tecken på att vi var civiliserade människor. Eftersom väntan blivit så lång så var det riktigt hungriga männsikor som serverades.. Allt prat tystnade, och allt som hördes var "mmm" och "grunt". Hade någon stackare försökt ta något från någon annas tallrik, så kan jag se framför mig att istället för den personen verbalt hade uttryck sitt missnöje så tror jag personon istället bara hade bitit honom i handen, vi var som primitiva djur, vaktandes vår del av revbenen.


Tråkigt på jobb

Idag var sååå segt på jobb, programmet som jag behöver för att kunna jobba låg nere över hela världen, så då får man göra idiotjobb som bara hittas på istället, som aldrig skulle gjorts annars. Blir irriterad på sådant. Men nu är det skitsamma, ledig de två närmsta dagarna, eftersom det är två helgdagar i Tjeckien, skall förhoppningsvis imorgon gå mer in på vad det är för helgdagar.
---------------------------
Igår blev en lång brunch som vanligt och en del öl som vanligt och en film som vanligt, men det känns inte som vanligt fortfarande väldigt skoj. Vi var fem personer som såg en tjeckisk film som heter "Ceske Sen" den tjeckiska drömmen. Var en dokumentärisk gjord film där de genom en reklamkampanj lurar en massa människor att ett shoppingcentra öppnar utan att det verkligen gör det. Sedan filmas reaktionerna och annat.. var lite intressant faktiskt.
---------------------------
Ikväll skall jag gå på födelsedagskalas, kvinnan som startade med bruncherna fyller 44 år idag, och har valt att fira det, så blir ett nytt ställe att ta sig till idag, och det ryktas om goda revben där och bara det får mig att bli knäsvag hoppas verkligen det är så bra som jag hört.

Lovat fint väder

Det skall vara klart och soligt idag, så idag tar jag mig definitivt till brunchen. Fast jag är lite inne på att åka tidigare och käka frukost på det nordiska kafét, för jag känner inte riktigt för maten på Fraktal bar idag. Och det nordiska kaféet är ingen omväg snarare så pass att jag passerar det på vägen till Fraktal, så det passar bra.

Blev inte mycket sova

Skulle ju sova hela morgonen, men det sket sig, vaknade tokpigg kl 07.45. Jag är helt allvarlig när jag menar att det är en arbetskada. Önskar jag bara kunde berätta för kroppen att det är Lördag och du borde återhämta dig.
-----------------------------
Det blir nog världarnas krig idag, mest för jag inte kan komma på något bättre. Det är rätt behagligt att bara vara hemma när mina inneboende inte är i landet. Blir nog en kort tur rill IKEA först för att se om de fått in gott och blandat. Hade varit trevligt att ha på bion. Det är faktiskt en väldigt skön känsla att ha ett åkkort, innan behövde jag hela tiden oroa mig om växel, håll akoll på tiden när jag stämplade biljetten så jag inte hade den för länge. Frihet med åkkort.

Sova

Jag behöver verkligen sova.. och det skall jag nu göra och imorgon. Kanske tar mig iväg och tittar på Världarnas Krig imorgon eftermiddag, men jag får se.
Funderar också på att ta mig till affären och köpa så jag kan steka pannkakor, var sååå länge sedan sist.

Spindlar på ryggen

Två gånger nu har jag tagit på mig en t-tröja och bittert fått erfara en större (svenska mått mätt) spindel på ryggen, det är ingen trevlig känsla. Jag får börja rysta mina kläder tror jag innan jag tar på dem.
---------
Det blir Lokalblok ikväll och en kväll med australiensaren.. och imorgon skall jag sova det här har varit en intensiv vecka.

Inte en sekund allsång på skansen

Lite lycklig att vara någonstans där det inte ens finns en liten chans att jag på teven av misstag tvingas titta på allsång på skansen en enda sekund.
-------------------------
Igår kväll med norma var trevligt, hade ingen direkt plan efter vi hade käkat på Medvicku, så jag tog en chansning och frågade henne om hon var allergisk mot smuts, hon sa nej så då tog jag henne till Sångaren. Och hon tyckte det var det bästa stället hon hade varit på i Prag, Mike bartendern var också riktigt bra, när jag presenterade henne så skojade han till det.. mer än en gång så jag slapp underhålla helt på egen hand.
-------------------------
Utbildningen igår var mer intressant än föregående dag, men föga spektakulärt. Och luften har inte blivit bättre heller.
------------------------
Det tog mig bara 2 och en halv månad att införskaffa ett kort så jag kan åka Metro/Spårvagn/Buss utan att behöva köpa biljett. Ibland är jag inte det minsta effektiv. Dock är deras system rätt trögt här istället för att datummärka korten så köper man för hela månader, ett ganska trögt system i mitt tycke. Om man skall handla för ett år så kan man bara köpa det i Januari tror jag.
------------------------
Idag blir det troligen att käka mexikanskt på lunchen. Efter det så vet jag inte om jag skall hitta på något. Kanske åker in till Sångaren eller Lokalblok på kvällen. Mina inneboende lämnar ju från idag en vecka, de åker till Tunisien.
-----------------------
Lite mer trevliga nyheter från mina inneboende, för tre veckor sedan eller något sånt så erbjöd de mig att köpa kylskåpet och micron som finns i lägenheten för de hade införskaffat nya. Så igår pratade jag en del med dem, och sa att jag var intresserad att köpa dem, inte praktiskt för mig utan bil att bege mig ut att leta efter nytt. Som svar fick jag att jag kunde få dem istället utan att betala, jag frågade dem om de var säkra, och de hade tydligen diskuterat det och kommit fram till detta innan jag sa att jag hade bestämt mig för att köpa dem. Klart goda nyheter.

RSS 2.0