Gothart

Gothart är ett band som spelar balkanmusik med ös i, eller det är vad jag hört iaf. Min kanadensiske vän har pratat sig varmt om dem ända sedan jag kom ner här. Och ikväll skall jag se dem för första gången. Se om jag kan lura med mig någon att se dem med, men annrs går jag själv.

Och goda nyheter, Anne och Munka-Ljungbypågen kommer ner den 5:e maj.  :)

Floden har börjat stiga

http://stavy.pvl.cz/dispecink/verze4/en/mapa_vse.htm

Vårvärmen som nu kom så fort har fått vattnet i floderna i Tjeckien att börja stiga, inatt så evakuerades 10 000 månniskor från Znojmo, en stad i södra Tjeckien. Svårt att säga hur farligt det blir, och alla här har i minnet hur illa det var 2002. Och om jag förstod det rätt så har de redan börjat fundera på vallar i Prag.

Som man kan se på länken ovan, det är redan lite fara i Prag. Jag bor högt upp så det skall inte vara någon panik för min del, mer än att det kanske kan bli jobbigt att ta sig runt i de centrala delarna nära floden.

Igår ringde de från banken, för jag hade iförrgår skickat via internetbanken att jag ville föra över pengar till mitt svenska konto. Bankerna här klyddar alltid och är snålare än jag med en påse turkiskpeppar. Det kostar pengar att byta namn på sitt konto.. fantastiskt löjligt. Men hur som helst de behövde min signatur så positivt var att jag fick sluta tidigare igår.. mindre positivt, väntetid på banken. Det verkade ordna sig iaf och de sa omkring 5 dagar så har jag pengarna på mitt svenska konto.

Ingen lunch med Andrea idag, hon ville att vi flyttade den till imorgon.

Igår vart det lunch med Dinara, en tjej från våningen ovanför som kan prata norska, vi förstår inte alltid varandra hundra procent men det är ok. Hon tycker det är rätt skoj att lära sig svenska, hon vill kunna skriva i sitt CV att hon förstår lite svenska.

På lördag är det Infinity som gäller med Jitka och någon av hennes kompisar, Gävle hänger nog på med.

Och Jisun (korrekt stavning) sydkoreanskan, ringde igår och sa att den 17:e april, ville hon göra en utflykt utanför Prag. Det är måndag och helgdag då, Påsk tror jag.

Grattis

Ok, mars är en lite jobbig månad när det kommer till födelsedagar svårt att komma ihåg alla.

Så grattis.

Hampus, Tilde, PP, Nille, Far, Staffan, Rasmus, Eva och säkert fler... jag undrar vad svenskar har för sig i juli.

Kom undan igår Jana var fast i möte när vi skulle gå, så var nervös i onödan. Nu fick jag ju dock städat och tvättat en del, fast det finns fortfarande tvätt kvar. Kanske kan ta någon mer omgång ikväll.

Ett säkert vårtecken, jag har två ingångar till huset jag bor i, och en har under vintern haft ett hänglås. Men nu är det borta för att de skall lättare kunna gå till trädgården. Ett vårtecken.


Fälla?

Strax innan Jitka skall gå iväg på lunch frågor hon mig när jag planerat att gå hem idag. Jag svarar att jag skall nog åka hem runt 17 idag. Då säger hon, ja men då kan ju jag och Jana ha följe med dig en bit, dessutom skall Jana av på din metrostation. Och sedan går hon iväg på lunch, innan jag hinner komma med någon fråga...  Ingen aning om vad Jana skall göra där... men jag kan inte vara trevlig och bjuda hem henne, stället ser ju ut som en katastrof. Illa tajming.

Gävle lärde mig ett nytt ord idag, Grejhöjta, som betyder: En interjektion för att uttrycka sin glädje över något som inträffat. Hade inte hört det innan.


Inside Man

Inside Man var en trevlig bekantskap, visst har den ett par hål i sin logik och historia men det kvittar det var en spännande och på många sätt en fräck bankrånarfilm. Som rollspelare fanns det många fräcka detaljer i utrustning och planering av dådet. Lite oväntade vändningar och lite våld så vart man nöjd. Clive Owens karaktär slår Denzels karaktär på fingrarna i coolhet.

"My name is Dalton Russell. Pay strict attention to what I say because I choose my words carefully and I never repeat myself. "

Betyg:  TTTT

Idag måste jag åka hem direkt efter jobb, så mycket att fixa därhemma nu, diska och tvätta kläder. Tog t.o.m. inte med mig min väska till jobb för att jag skall komma ihåg att åka hem och inte få några andra idéer.

Hmm.. mindre än en vecka så är jag inbjuden till mitt andra bröllop, den här gången i München den 10:e juni. Det är den legendariske diskande tysken som var och studerade i Lund som skall gifta sig. Vet inte om det är positivt med så många inbjudningar till bröllop, betyder det att jag börjar bli gammal jag med.

Det blir en ny engelskalunch på torsdag.

Dock inte fått något svar på mitt mejl.

I Familjens tecken

Det går filmerna såhär långt, tre av fem filmer har handlat om familjen och dynamiken inom familjen. Två stycken av filmerna handlar om seperationer. Hittills så håller jag The Squid and the Whale som bästa film. Den mer fascinerande och även underhållande med ett djup som de andra inte haft. Producers var väldigt skojig, precis som man förväntat sig, en duva som gör en sieg heil var fantastiskt skoj. Filmen D.E.B.S. var inget som man kommer minnas men den var underhållande och perfekt som tredjefilm igår, behävde inte tänka så mycket. Underhållande då det var en kärlekshistoria under absurda förhållanden.

Betyg
The Squid and the Whale: TTTT

Junebug: TTT

Producers: TTT

Me You and Everyone else: TTT

D.E.B.S: TT

Mejlande Janka imorse om att kanske mötas upp och luncha under veckan. Inget svar än, nästan 4 timmar nu ju, har inget tålamod för sånt här. Det kändes bra när jag träffade henne, normalt förväntar man sig att en tjej svara kort på en fråga som ställs mitt i natten av en person hon inte känner. Men hon svarade och nästan direkt ställde motfrågan var jag var från. Pratade hela bussresan hem, hon fick med i en mening att hon var singel, och hon gav mig visitkortet. Normalt kanske det hade skrämt mig, men allting kändes som det var ok, inte desperat. Nu var jag ju också onykter, men jag hoppas hon svarar på mitt mejl.

Vädret förresten... underbart, 18 grader ute skulle det tydligen bli idag. Och både lördags- och söndagskväll så behövde jag inte knäppa jackan fast det var 21 på kvällen. Jag knäppte inte jackan heller innan jag åkte hem på lördagsnatten, men då var det kanske lite andra skäl till att jag inte frös.

Hmmm

Jag kanske träffade någon på nattbussen...

Två filmer idag, The Squid and the Whale och Junebug. Bläckfisken spöade skiten ur Junebug, men Junebug var ingen dålig film.

Många scener i Bläckfisken som man bara satt och tänkte "nej, gör det inte", en väldigt dysfunktionell familj. En skilsmässa som går illa hoppas jag, om detta skulle vara det normala är det sorgligt.

Junebug var mer bara fascinerande för det låg längre bort från en själv, de amerikanska södern kan lätt jämställas med ett fundamentalisktiskt land i mellanöstern, det enda som riktigt håller dem samman är kyrkan.

Mellan filmerna åkte jag och Gävle till IKEA och käka köttbullar, potatis, sås och lingonsylt.

Efter filmerna så hade jag bestämt med tjecken-som-pratar-lite-svenska på jobb och hans flickvän att vi skulle gå på Futurum en nattklubb. Jag gillar dem, men mer på jobb.. på nattklubb är de inte riktigt hemma, och de förväntade sig att jag skulle hålla dem uppe. Men det funkade inte alls, när jag dansade med dem så började de hånglas så man dansade själv. Efter ett tag tröttnade jag och splittrade upp från dem, träffade ett gäng tjeckiska studenter istället. De var riktigt trevliga.. och kanske hör något mer från dem. Men efter ett tag kände jag för att åka hem.

Väntades på nattbussen och endast en tjej sittande på bänken brevid så slår fylletobbe till. Jag frågar om hon kan prata engelska och undrar om det här är rätt hållplats för mig att åka hem (vet mycket väl att det är det). Men hon svaraar glatt och frågar vart jag är från och snabbt så kommer vi igång med diskussion om det ena och det andra. Hon jobbar för Siemens, inte alls långt från var jag jobbar och hon gav mig hennes visitkort och tyckte att jag skulle mejla henne. Det kändes väldigt bra faktiskt, hon var trevlig och verkade smart. Kommer absolut mejla på måndag. Janka heter hon.

Nej, nu är det dags att sova, om nio timmar skall jag titta film igen.

När jag trodde inte det kunde bli mycket bättre

Efter en god lunch med en god pilsner och fortfarande fint väder, så kändes det som toppen av dagen var nådd.

Men så fel man kan ha, nu eftermiddag kommer min saltlakritslangare Vera förbi och säger att hon skall till sin hemort och att hon skulle kunna fixa lite svart till mig om jag vill ha... 

Och Jitka fortsätter med och bjuda på småsaker, vilket innebär att jag nu sitter och äter mina två första jordgubbar för i år.

Inbjudan

12152-23

Så här ser bröllopsinbjudan ut.


PS. Grattis på födelsedagen Monika!

En bra dag

Även om den här dagen är ganska ung än så är det här redan en bra dag.

Det är en klarblå himmel ute, strålande sol och leende människor. Jag tajmade min metro perfekt, gick i samma tempo från mitt hus till metron, behövde inte stanna upp eller öka takten någonstans. Dörrarna till metron stängdes perfekt efter mig. Träffade min granne också på morgonen och vi pratade glatt båda två.

Kommer till jobb, först där, då jag var tidig imorse vilket bara är skönt. Jitka kommer en kvart-tjugo minuter efter mig. Och när hon hämtar te till sig så tar hon även till mig.

Ohh.. lunchen igår var trevlig, vi pratade på om mer aktuella händelser, det går inte att fråga om hur många syskon en person har, alltför många gånger. Och när vi gick tillbaka så mer eller mindre frågade Andrea om en lunch till, med orden ”it is up to you”. Det behövs ingen magisterexamen för att fundera ut vad mitt svar var. Nu lutar det nog åt ett reguljärt inslag, får se om jag kan hitta någon vettig metod/nivå att lära ut engelska. Prata är bra men, hade varit bra om vi skrev lite med.

Vi har haft vår slitsamma vecka på jobb, och nu är det över, och eftersom jag jobbat arslet av mig dagarna innan så blir idag rena semestern.

Min skrivbordsgranne, en kille som gillar att skämta. Han skämtade konstant i början men nu har han lugnat ner sig och visat sig vara en trevlig kille. Av honom nu imorse så fick jag en inbjudan till hans bröllop, skall bli spännande vara med om ett tjeckiskt bröllop. Dock vet jag inte exakt vad som står på inbjudan än, mer än 16/6 kl 10.30 vilket är lite konstigt då det är en fredag. Men om det betyder att jag måste ta ledigt så är det klart jag skall göra det. Tydligen Jitkas födelsedag samma dag.

Det vackra vädret har även gjort att kjolen har gjort ett framträde igen, jag klagar inte men det är en sak jag inte förstår. Det är fortfarande rätt kallt ute, och tjejer brukar vara de som har mest synpunkter på temperaturer.. så hur klarar de det nu? Stort beslut jag måsta ta snart förresten... när ska jag stänga av värmen. För om jag stänger av den vet jag inte om den kommer igång igen.

Efter jobb blir det antingen Sångaren, eller så har jag laddat ner Star Trek , 4 timmar väntandes på mig från han på luffen där hemma i Lund.

Imorgon börjar mitt filmtittande på filmfestivalen.

Och som inte allt det här var tillräckligt.. idag är Fredag med. EF som en av danskorna jag jobbar med säger, Endelig Fredag.

En till lunch

12152-22

Martina, Marcela, Alzbeta och Andrea

För två veckor sedan hjälpte jag ju en av tjejerna på våningen med engelska, efersom hon skulle på en jobbintervju. Det verkar ha gått bra på intervjun, bara språket de hade lite synpunkter på, så igår frågade hon om en lunch till. Förhoppningsvis kan det här bli regelbundet, då kanske min tjeckiska kan förbättras lite med. Att hon är vacker och toktrevlig gör ju inte saken sämre, och som inte det räckte, så när jag frågade vad för böcker hon läste så svarade hon fantasy.

Men hon har ju pojkvän, en pianist, sådana vet man ju hur de är (kan vara lite svartsjuka från min sida). Det blir trevliga luncher iaf.

Och jo, hon är på bilden, det är Andrea.


Svårt med språk ibland

Jag hade fått mail, från Indien imorse och även om skall ha lite överseende så är det fortfarande rätt roligt.

"Hi Torbjorn,

Hope you are fine and pink of health.

Could you kindly process..."

Nog för vi är mer rosa än vad indierna är, men så rosa är vi väl ändå inte.. :)

Någon som vet vad hon menar? Funderade på "peak" men inte säker...


En doft av vår

När jag var på väg hem efter jobb idag så kände ag grilldoft, blir lika glad som när man kan känna doften av gräs. Temperaturen under dagarna har letat sig upp runt 10-11 grader, och när solen skiner som starkast kan man drömma att det är ännu varmare.

Var och köpte lite biljetter till filmfestivalen, så här blir mitt filmschema.. funderar på fler filmer dock.

25.3 - 14.00 - The Squid and the Whale
25.3 - 17.30 - Junebug

26.3 - 14.00 - Producers
26.3 - 18.00 - Me and You and Everyone We know
26.3 - 21.15 - D.E.B.S.

27.3 - 19.00 - Inside Man

29.3 - 21.15 - Adam & Steve

Biljetterna kostade bara 69 kc, och jag kunde använda mina kuponger att betala. Så det hela känns i princip gratis.

Festen

Festen

Inte helt ovanlig bild i Prag, en flaska Becherovka

Festen

Festen

Från ovanvåningen ner på nedervåningen.

Festen

Festen

Dj-hörnan

Festen

Festen

Bara, Jag och Jitka

Caipirinha

12152-17

Caipirinha
Typ: Rom, Classic

Cachaca (ljus rom)  -  Så mycket det får plats.
Lime
Rårörsocker - 2-3 tsk

Skär upp limefrukten och krossa den nogrannt tillsammans med socker. Slå på cachaca och fyll med krossad is (mycket, det är den enda vätskan förutom alkoholen). Röres.

Servera med sugrör.



Blev väl lite sisådär med festen i lördags, eller jag hade väldigt roligt och träffade mycket folk jag kände. Men Jitka och Jana..

Först Jana kom inte alls, hon hade fått migrän under dagen. Och Jitkas andra kompis Bara, mådde heller inte så bra. Så det blev en ganska kort kväll för dem, och att de inte gjorde något försök att mingla hjälpte inte heller. Jag försökte ta med dem runt och presentera dem men de ville inte så det var lite tråkigt. Men som sagt jag hade väldigt trevligt, mycket folk jag kände sedan tidigare och roliga personer. En hel del från brunchen och även folk som var på thanksgivingfesten, så man var redan förbi det hela presenteringsstadiet. Pratade en hel del med den amerikanska delägaren till Fraktal där vi äter brunch. Han kallas på skoj för Clark Kent,  och han ser verkligen ut som det, förstår inte hur han kunde ha problem att få tjejer. För det var det han beklagade sig lite över, jaja. Skittrevlig är han iallafall.

Och återigen lägenheten rular.  De hade fixat dit rikitga dj-grejor och givetvis en bartender den här gången med. Och med tanke på hur jag mådde på söndagen så blev det kanske en Caipirinha för mycket. Vid tre-tiden så stack jag och Gävle från festen vidare ut på en klubb, men vi var rätt slagna redan, så det var mest bara varva ner och få tiden att gå så man kunde ta första metron hem.

Jag masade mig iväg till brunchen nästa dag, men fy så hemskt jag började må där. Och hemfärden var hemskt, minsta knyck från spårvagnen fick mig nästan att vomitera. Så det krävdes full koncentration och försöka fokusera på något. Hemskt. Det blev inget vomiterande och väl hemma så sov jag bort obehaget.

Den här veckan blir en filmvecka.


Overload

Prag filmfestival börjar den 23:e... så jag började kolla vilka filmer som jag var intresserad av att se...

Libertine
26/3 - 23:59
29/3 - 14:00

Match Point
28/3 - 23:59
30/3 - 19:00

Me and You and Everyone We Know
24/3 - 23:00
26/3 - 18:00

Mysterious Skin
29/3 - 23:00
31/3 - 15:30

Producers
26/3 - 14:00
30/3 - 21:30

Rent
25/3 - 23:00 
27/3 - 15.30

Stay
27/3 - 16:30
30/3 - 23:59

The Constant Gardener
25/3 - 19:00
27/3 - 23:59

Inside Man
25/3 - 23:59
27/3 - 19.00

Det var så långt jag kom innan jag insåg att en del av de icke engelskspråkliga filmerna visas med engelsk textning...  det var då det sprack. Nu blir det till ett heltidsjobb till att kolla vilka jag vill se och få ihop ett schema så jag kan se dem. Det är perfekt med, filmerna visas på den biografen jag har en massa kuponger till.

Joy overload, overload...


Helgens filmtips

Igår blev det bio, såg Capote med Gävle.

Men istället för att åka hem innan så blev det en tur inom Sångaren istället, mer socialt och trevligt. Nyheter från Sky och snackade med en kille från Nya Zealand som jobbade med att forska och förebygga översvämmningar i Oxford England, och snackade även fotboll med en kille från Skottland. Han snackade om att ha på sig en svensk fotbollströja när vi spelade mot England. Nog mer avsky för England än att heja på Sverige... men han gillade Henrik Larsson som spelat för hans Celtic.

Det är det jag gillar med den lilla skitpuben, träffar alltd på någon ny som man kan snacka med.

Capote, det var en bra film, men inte en sådan film man känner att man vill se om och om igen. Kanske en aning seg i vissa partier med, men Hoffman gör en riktigt bra rolltolkning.

Betyg TTT

Imorgon är festen, återigen har jag lyckats bygga upp förväntningarna så jag hoppas det blir bra. Efter jobb blir det att försöka hitta en ny skjorta att köpa, bara känns lite trevligare Skall maila idag och kolla så vi verkligen inte måste ta med något till festen. Jag antar att svaret kommer bli nej, men ser snyggare ut att kolla. Jitka som jag jobbar med frågade för några veckor sedan om jag föredrar blondiner eller brunetter. Jag sa jag är inte så kräsen, men om det var en drömflicka så har hon nog mörkt hår. Sedan dess har hon vid flera tillfällen påpekat att hennes kompis Jana, från den italienska avdelningen har mörkt hår.
Det är bara det att Jana både attraherar mig och skrämmer mig lite. Hennes blick när hon tittar på en är en blick som säger. Jag äter upp dig, spottar ut dig, saltar lite och äter upp dig igen. Och det får mig att stamma lite när jag pratar med henne. Och hon kommer ju på festen med.

Helgens filmtips, att hyra, ladda ner, låna eller vad som, är:
The Warriors (1979)
Har sett om den och den håller nu med, spännande och minns man inte allt från förra gången man såg den så är det bara bättre. Ett stort gängmöte hålls för att alla gäng skall gå samman, men killen som fixat mötet får smaka på bly och de som får skulden för att det hände är gänget The Warriors.. nu börjar jakten.

"I'll shove that bat up your ass and turn you into a popsicle."


Till T2

Ralph Macchios fem bästa.

       1. Crossroads (Den riktiga, inte Britneys fjollvariant)
       2. The Karate Kid
       3. My Cousin Vinny
       4. The Outsiders
       5. The Karate Kid II

Jobbet är som vanligt, jag är dock lycklig över att jag duckade för revisorerna. De brukar komma och kolla alla, fråga en massa dumma saker. Och nu var det dags för Danmarks holmgång, men min chef lyckades övertala dem att strunta i det. Mest därför de är så små länder i sammanhanget, så de tyckte inte det var värt det. Men jag fick reda på ungefär hur många kunder jag har hand om, sådär en 200 för Danmark och 30-40 för Sverige. Det blir en del, kanske snart dags att be om löneförhöjning... :)

"We make sacred pact. I promise teach karate to you, you promise learn. I say, you do, no questions."


Det kommer en tid i varje persons liv

Då man verkligen verkligen måste ta sig iväg och inhandla toapapper.

En till liten lista

Filmerna jag såg om flest gånger när jag växte upp.

            1. Excalibur
            2. Fira med Ferris
            3. Highlander
            4. Terminator 
            5. Breakfast Club

Kanske tur att min smak har utvecklats lite sedan dess, men blir alltid lite nostalgisk när jag ser de här filmerna. Och jag gillar de här fortfarande.

Dear Mr. Vernon: We accept the fact that we had to sacrifice a whole Saturday in detention for whatever it is we did wrong, but we think you're crazy for making us write an essay telling you who we think we are. You see us as you want to see us: in the simplest terms, in the most convenient definitions. But what we found out is that each one of us is a brain, and an athlete, and a basket case, a princess, and a criminal. Does that answer your question? Sincerely yours, The Breakfast Club.

PS Grattis Tilde




 


Rutger Hauer Topp 5

    1. Blade Runner
    2. Ladyhawke
    3. The Hitcher
    4. Fatherland
    5. Blind Fury
Rutger Hauer i Blade Runner
         "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."


Vankas fest på lördag


Nedan är inbjudan jag fick till festen på lördag, tor det kan bli rätt kul faktiskt. Det här är killen jag var hemma hos på thanksgiving med den riktigt stora och snygga lägenheten. Med mig tar jag Gävle, sedan Jitka och hennes kompis Jana på jobb och en elelr två till kompisar till dem. Så två svenska killar och fyra tjeckiska tjejer.. :)
Fick ju först kolla upp så det var ok att dra med dem och det var det.

Nu funderar jag ju lite bara vad vi skall fira, har inte tillräckligt med gröna kläder för att vara irländare, queen latifah hade ju varit en höjdare.. :)

Tror som sagt det kan bli rätt kul, nu skall jag bara överleva jobbveckan tills dess.

 

WHO:

You and any family (or significant others or whatever).


WHAT:

Are invited to a party at my house.


WHERE:

Man skall inte skriva ut folks adresser på nätet.. :)

WHEN:

18MAR06

20.00 – whenever


WHY:

To celebrate any of the following...your choice:


Or

Or

Or


HOW:

Through the consumption of snacks and select alcoholic beverages. If there’s anything you absolutely must have, please bring it!


Igen

Såg filmen Crash igårkväll, den var bra. Många likheter med Magnolia som jag dock håller som en bättre film, mest nog för den var först. Bildspråket, hur de använde soundtracket med att förstärka bilderna av personernas kvalm. Långa svepande filmsekvenser, känslan av hopplöshet som alla karaktärerna drababs av.  Bra film.

Betyg TTTT

Nu har jag en vecka i kalendern igen iaf.

Annars har det varit en lugn helg, varit snuvig så istället för att gått ut och träffat människor har det varit stanna hemma och spela datorspel. Homm III. Dock vankas det festligheter till helgen.

Köpte en bok igår, nästan bara för namnet skull "Sinister Pig", en deckare som nog kan vara bra.

Som det är nu så känns våren långt borta, fortfarande vitt ute och det har snöat en hel del under helgen.

Roligt, Anne och Joakim är på väg ner, lutar åt slutet av april, bara lite mer än en månad tills dess, ingenting ju.


Lunch

Gårdagen såg ut att gå förbi i väldigt mörkgrå nyans. Håller på att bli snuvig och kände inte alls för att vara social överhuvudtaget. Men precis innan jag slutar så får jag ett mejl, mejl från nog den sötaste flickan på våningen. Hon undrar om jag kan hjälpa henne med engelska, hon har inte pratat engelska på länge och skall ha någon intervju på fredag. Sånt här tycker jag är kul även om det inte hade varit den sötaste flickan, kul om jag kan hjälpa någon.

Så idag på lunchen blir det en timme engelska,  troligen bara konversation för att försöka få igång hennes engelska.

Annars, jag vkanade upp till ett vitt Prag igen, flera centimeter snö under natten. Trist. Var på IKEA igår, de hade fått in Salt Sill igen så det var värt resan bara för det. Sedan var jag svag och köpte köttbullar med, blir nog till middag ikväll.

Sedan den 22:e april går jag och Gävle nog på landskamp mellan Tjeckien och Sverige, damfotbolls vm-kval. Den går i Kladno, 30 minuter med buss från Prag. Jitka på min avdelning bor där, och hon tyckte det lät som en toppenidé och ville hänga på med kompisar. Kan nog bli en rätt rolig dag.

Symboliskt?

När jag vände blad i min kalender på jobb så fanns inte den här veckan i kalendern. Ingen som tagit ut bladet eller liknande, det bara inte fanns där. Kanske skall jag bara göra mitt bästa och skynda genom den här veckan som inte finns.

Good Night and Good Luck

Det var en bra film, trodde det skulle mer handla om lidandet under McCarthyeran. Även om den gör det med så handlar det mer om slutet och kampen om att stå upp emot häxjakten. Att få uttala sig utan att behöva oroa sig att det stöter sig med makten. Lågmälda och gedigna skådespelarinsatser, och nog märktes det på Clooney att det var hans film och han tog den på allvar. Fascinerande och upplysande film, som var väld värd pengarna. Dock om man precis slutat röka får man vara stark, inte många sekunder i filmen som är utan någon cigarett.

Med sina 93 minuter kändes den lite kort, men det är för att nuförtiden är man van vid tre-timmarsfilmer antar jag.

Betyg: TTTT

Underworld: Evolution

Precis som förväntad, massor av action, cool brud som bara blir bättre under filmen. Och en hel del snygg action. Detta är ju en uppföljare och man missade lite i början på grund av det även om man fick en liten sammanfattning. Minus på killen som spelar huvudrollen, alldeles för mycket dokusåpa varning på honom. Men antar att flickorna gillar hans bara överkropp. Storyn är ju sådär med, som vanligt med sådana här filmer. Men rollspelaren i mig gillar ju det här.

Betyg: TTT

Blev en del

Torsdag
Festen, som visade sig vara på ett ganska litet ställe. Käket var helt ok, bjöds på en buffé av olika val. Båda kallskuret och varm mat. Riktigt gott bröd hade de med. Inte så mycket folk som jag trodde, långt ifrån alla på jobbet hade tagit sig hit. Men det tog ändå slut på sittplatser, då vi var tidiga så hade vi fixat ett bord till oss. Det blev ganska trångt då alla som man kände lite ville klämma sig in där. Gratis öl och vin, men ville man ha en drink så kostade det pengar.

Jag hade missat att det skulle vara en karaokekväll. Missade även när chefen på företaget gav 1000 tjeckiska kronor till den som först vågade ta ton. Men när väl en börjat så fortsatte det i hög takt. Och ja, även jag var uppe en sväng, inte ensam. Vi sjöng ”Thank you” med Dido.

Jitka en tjej på min avdelning har en kompis som jobbar på den italienska avdelningen. Och hon är rätt ofta nere och hälsar på Jitka, och när hon är där säger vi alltid hej och ler mot varandra mer än normalt. Så vi hamnade bredvid varandra ett tag i början på kvällen, inte en slump för någon av oss. Men hennes engelska var i princip obefintlig, och min tjeckiska är inge vidare. Så efter ett tag med kommunikationsproblem gick vi åt skilda håll.

I kön till käket så pratade jag lite svenska med tjecken-som-kan-lite-svenska, och såg att en tjej reagerade och förstod lite vad vi sa. Och senare på kvällen så ser jag att hon sitter själv, så går fram och börjar prata lite. Hon kunde inte så mycket svenska, tydligen kunde hon sjunga ”Vem kan segla förutan vind”. Men allmänt verkade hon lite konstig, tyst, fundersam, fick lite en känsla av alla hönsen inte var hemma. Men hon gav mig hennes mejladress, och ville att jag skulle skriva något på svenska till henne. Sedan hände nog det märkligaste när jag pratade med henne. Två av hennes kompisar kom tillbaka, en söt flicka och en kille som inte var den bästa på sociala situationer. Hursomhelst verkar de först väldigt överraskade att jag pratar med tjejen, som förövrigt heter Pavla. De tittar konstigt på mig, och sedan det första killen säger är att den här barstolen, den är ledig för dig hela kvällen. Jag försvann tillbaka till mina vänner, men kommer mejla.

Senare fick jag dansat lite med den sötaste av PA flickorna… men ändå en ganska tidig kväll hem. De flesta skulle ju jobba dagen efter.

Fredag
Ledig, finns inget bättre att vakna upp, typ 5 minuter efter man skulle varit på jobb och veta att man är ledig. Sträcka ut, vända sig om, uppskatta solen.

Lunch/Middag på mitt lokala ställe, Majak. Nästan folktomt, och effektiv service från personalen. Sitter där i nästan två timmar äter, läser bok och dricker kaffe. Sedan bär det av in till stan för att se på bio. Good night and Good luck(återkommer Louise med mer om den), efter filmen blev det ett nytt café lite bok, innan traskar vidare till Sångaren.  Där hittar man lite folk man känner igen, bland annat en fotbollsintresserad kille, så där går ett par timmar pratandes om VM-fotboll. Lite återupplevanden av minnet för VM-94, finns fortfarande en del stora känslor från det.

Sedan ringer Gävle, och vi bestämmer för att gå på bio, blir Underworld Evolution. Precis som jag förväntat mig, fräck action och en het brud. Vi var båda nöjda när vi gick därifrån. Vi snackade om att gå vidare, men jag bangade. Åkte hem istället, men det var rätt skönt. En skön dag helt enkelt.

Lördag
Lat förmiddag.
Lat eftermiddag.
Snackar med Gävle, fest hemma hos två amerikaner, ok festade ju inte dagen innan så då kan jag ju festa nu. Båda lär ut engelska, men båda är ganska unga tror de är 23-24 år, och ett par Sarah och Mössan. Har varit här sedan oktober eller något sånt tror jag. De är trevliga, träffat dem en gång innan. Kommer bara en person till på ”festen”, en kompis till Sarah, Lauren. Vi stannar hos dem och lyssnar på musik, snackar till ungefär ett-tiden på natten. Då vi först bestämmer oss att åka till nattklubben Radost, vänder när vi väl är där för vi vill inte betala 200 i inträde. Åker till ett ställe som heter Akropolis istället, mörkt och rökigt och inte min stil på musiken, men ändå ok. Nästan bara tjecker.

När klockan börjar närma sig halv fyra, då åker vi till nästa ställe. Le Clan (www.leclan.cz/) är ett intressant ställe. Väldigt skumt och skumma människor, men ändå en känsla av att ingen bryr sig. Allt är avslappnat, mörkt och tydligen har de öppet till typ 11-12.. Men folk kommer ju inte hit förrän vid 4 tiden. Ingen skylt utanför, bara en dörr som man ringer på, sedan en stor vakt som säger om man får komma in eller ej. Stannar där till strax efter 5, då kastar jag in handduken och går hem. Känns skumt och komma ut och solen håller på att gå upp. Inga problem att hitta vägen hem.

Söndag
Struntade i brunchen, för trött. Gick till affären, var faktiskt en riktigt trevlig dag och tog beslutet att gå istället för att ta metron först när jag kommit ut. Imorgon är det tillbaka till jobb.  

Fest ikväll, ledig imorgon

Det var trevligt igår på middagen, bara svårt för högljudda amerikaner. Hon här, Susan från Kansas, var snäll och trevlig, ödmjuk men väldigt högljudd och allt som var bra var awesome. Då är det trevligare med paret där han är amerikan och hon är tjeckiska, han är lågmäld och hon väldigt tjeckisk. De tillsammans har hand om webbsidan. www.myczechrepublic.com
Lite kul att en moderator från forumet där var på middagen, inte så mycket det som att han var 14-15 år gammal. Och satt och drack banandricka när vi andra drack öl. :)

Ikväll ser jag fram emot festen, men jag vet inte om jag har lovat bort mig till för många ikväll. Hoppas ingen tar illa upp om det inte blir tid till alla. Inte helt nöjd med de kläderna jag valde i morse, planen var att åka direkt dit. Men åker nog hem om, och gör ett litet byte. Hade varit trevligt med lite hångel ikväll, men ingen aning vem det skulle vara med isåfall.

Och imorgon är jag ledig och skall njuta av det, bara hoppas jag inte blir för bakfull.

Tre filmer

Normalt har veckans biopremiärer kanske en film som verkar intressant. Men den här veckan finns tre filmer som jag kommer kunna njuta av. Jag tror alla tre är sevärda, för olika skäl.

Capote
Underworld: Evolution
Good night and Good luck

Den sista filmen är om McCarthy eran i USA när folk blev kallade kommunister till höger och vänster. Har hört att de bland annat använder riktiga klipp av McCarthy när han frågar ut folk. Filmen är regisserad av George Clooney, han har även gjort det mesta andra. Nej, den filmen skall jag se till att jag ser.

Capote har blivit hyllad världen över och huvudrollsinnehavaren Philip Seymour Hoffman skall vara hur bra som helst.

Underworld: Evolution, vampyrer och varulvar, fräckt förpackat.

Snö igen

Som jag fruktat ett bakslag för våren, det har snöat inatt. Vitt ute igen, och nu är det förste mars, våren skall ju nästan vara här.

Det här kommer vara en tråkig dag, bara väntan på middagen efter jobb.

Monika pratar en massa om hur hon skall göra när hon kommer ner till Prag, hoppas hon inte tycker jag är alltför tråkig när jag kommer hela tiden med "men" eller "har du tänkt på". Bara jag som många gånger har enklare att se problem än lösningar.

Men mitt rum kommer inte målas rosa, det är 100% säkert iallafall.