Inget internet suger ********

Vaknade upp till inget internet idag, min oroliga mage sager att det har att gora med en underskrift som inte godkannts... Jag hoppas lite att det ar magiskt tilbaka imorgon men jag ar tveksam. Var helt fel tajmning med, dagen innan jag skall borja jobba. Hade ju hoppats kunna softa och snacka lite med vanner hemifran. Nu blev det inget med det bara jag med mina egna tankar, ingen hojdare.

--------------------------------------------------------------

Jag fick svar fran ambassaden, pappret jag skall skaffa ar fran forsakringskassan, vet inte exakt hur jag skall gora det harifran, skall se om jag kan florta till mig hjalp fran ngn darhemma. Ambassaden gav mig ett telefonnummer till en notarius publicus sa det skall iallafall inte vara nagra problem. Eller inte helt sant, da andra har haft problem med att fa ett svenskt personbevis godkant, men ambassaden sa att de kunde hjalpa till isafall.

------------------------------------------------------------

Kande mig bara tvungen att aka ivag hemifran och ta mig till ett internet café, svaret fran ambassaden har gjort mig lite lugnare. Far se hur jag gor med resten av kvallen, kanska bio for att fa tiden att ga. Eller hem och spela datorspel alternativt lasa, maste iaf gora ngt. Bra ar att jag har gnaska bra koll pa de flesta stoppen i centrum nu, kanns bra. Favorit metrostoppet ar Naraodni Tøida. Helt klart dar jag varit mest men nu lar det val inte bli sa mýcket efter jag borjat jobba.


Det känns att det närmar sig

Det känns att första dagen på det här nya jobbet närmar sig. Nervositeten har kommit, mer uppspelt och inte i närheten av att vara ens lite trött, som jag brukar vara vid den här tiden på dygnet. Typiskt att börja oroa sig, helst också eftersom jag inte vet vad jag skall göra på jobbet. Som tur är brukar inte min nervositet skina igenom, iaf inte för folk som inte känner mig. Har till och med en tendens att verka vara väldigt lugn när jag är toknervös.
--------------------------------------------------------------------
Ambassaden svarade inte idag, hoppas på ett svar imorgon, annars får jag börja undersöka andra möjligheter.
--------------------------------------------------------------------
Skrev att jag ordnade en tid för läkarkoll innan idag, den blir på onsdag kl 18.00, jag tror inte jag jobbar längre än så första dagen. Börjar ju 8.30 och förhoppningsvis har de väl överseende med en läkarkoll som de vill att jag skall genomgå.
-----------------------------------------------------------------
Har börjat läsa boken running from safety, tror den kommer bli genomläst ganska omgående, mycket fascinerande så här långt.
----------------------------------------------------------------
MFF har börjat säsongen bra, har inte sett så mycket bilder men jag följer hur det går. Internet kan vara bra till mycket.

Allting tar längre tid

All byråkrati tar som expat mycket längre tid. Bara att boka min läkarundersäkning tog en kvart hade jag pratat tjeckiska så hade jag nog pratat rätt person och bestämt tid på 5 minuter.
---------------------------------------------------
Svenska ambassaden svarar inte på mina telefonsamtal, skickade iväg ett mejl strax efter nio imorse men ännu inget svar. Vad jag undrar är över, för att få ett intyg att jag inte är en brottsling så behöver jag visa ett "Birth Certificate translated to Czech notary verified". Är det ett personbevis och isåfall beställer jag det från Sverige och sedan får fixa en översättning här nere. Jag hoppas ambassaden har ett vettigt svar som är mer enkelt.
---------------------------------------------------
Var inne i staden och ordnade ett Tjeckiskt bankkonto, det tog över 2 timmar att fixa och återigen fick jag skriva på otaliga papper, pass kopierades, id kopierades. Och allting på Tjeckiska banker kostar pengar det kvittar vad. Jag är iaf glad att de hade internetbank, trivdes bra med det hemma och kommer nog göra det här med. Just att slippa leta reda på en bank eller post så fort man är ledig är underbart.
-------------------------------------------------
Byråkrati i mitt liv är inte önskvärt, vare sig den är Tjeckisk eller Svensk.
-------------------------------------------------
I morse före jag begav mig iväg så pratade jag väder med Jocke, och enligt prognosen skulle det bli åskväder på eftermiddagen, jag sa då att jag önskar det blir ett rejält. Men då hade jag inte räknat med all extras tid det tog på banken och därför fastnade jag givetvis ute när åskvädret kom. Det åskade, regnade och haglade, och det mesta kom från sidan i hårda vindar. Enda positiva är den lilla gemenskap som blir mellan offren för vädret även om den är kort så får man plötsligt en anledning att prata eller bara en nick till okända människor.
---------------------------------------------------
Nu blir det att ta det lugnt och läsa bok ett tag.

Brunch i 6 timmar

Blev lite längre än jag tänkt mig. Men det blev väldigt trevligt, träffade folk från usa, tyskland, tjeckien, kanada och australien. Blev en del öl och mycket god mat, en tysk kock som heter Hans hade verkligen tagit sig sin tid och gjort buffén. Australiensaren visade bo väldigt nära till bokaffären jag ville ta mig till så vi slog följe dit. Visade sig vara ett trevligt ställe, när vi var där så började vi snacka med en amerikanska. Hon verkade lite skum men trevlig dock. Jag fick tag på boken jag var efter så dagen känns ganska lyckad.

Varför

Varför sover jag mindre nu när jag blivit äldre, kommer ihåg när jag kunde sova hur mycket som helst. Nu är det Söndag, jag har inte jobbat på mer än två månader och ändå har jag varit uppe sedan kl 7.15...
Om någon vet om det finns en vettig förklaring så får ni gärna berätta.

Det blev ett par timmar i solen

Det var ruskigt varmt, man skulle lätt tro att man har medelhavet runt husknuten med den värmen som var idag. Dricker ganska mycket mer vatten än normalt sådana här dagar. Lite synd på fontänen/dammen utanför mitt hus att den används som hundtvätt, vattet i den ser tämligen äckligt ut nu.
----------------------------------------------------------
Imorgon blir det först bruch tror jag, har träffat ett gäng som äter brunch varje söndag, har bara träffat dem en och en halv gång så vet inte riktitg än vad jag tycker om dem. Men det är roligare att träffa folk och snacka än att siffa för sig själv. De är amerikaner i princip hela bunten, tror det var en australiensare första gången jag träffade dem. Hur som helst är morgondagens brunch lite speciell, tjejen som dragit igång brunchandet, hennes mamma har kommit till Prag, och hon (dottern) har fixat ett ställe som vi får helt till oss själva innan öppningsdags. Och stället ligger väldigt enkelt för mig att hitta så det ökar också chanserna att jag tar mig dit. :)
---------------------------------------------------------------
Efter det skall jag nog bege mig på bokjakt, fick en boktips av Louisa som lät väldigt intressant och hade en träffande titel med tanke på min situation i livet. Boken heter "Running from safety" och är skriven av Richard Bach. Har kollat lite på nätet och det verkar som en affär som heter Shakespeare and Son har den. Affären ligger i en del av Prag jag inte varit så mycket men har ändå en aning iaf.
-------------------------------------------------------------
Till Pernilla, jorå än så länge känns det väldigt bra, trivs. Och stort grattis till inlämnandet av uppsats, vet hur hemskt det kan vara. :)

Det är alldeles fär lätt

Att fastna i datorspelens värld, helst ett sådant spel som Civilization III, det är hela tiden bara några omgångar till saker är färdigbyggt, och när en sak är färdigbyggd, så är det bara några omgångar kvar till nästa. Timmarna bara slinker iväg.
---------------------------------------------------------
De jag delar lägenheten med stack iväg tidigt imorse, jag har ingen aning vart, ingen som helst kommunikation med dem om sådana saker. Knappt så vi säger hej och hej då. Har jag sagt att jag längtar till jag har fått det här stället för mig själv.
--------------------------------------------------------
Det är verkligen fint väder ute och jag har suttit och spelat datorspel, får alltid lite ångest och skuldkänslor över det. Men jag vet att jag kommer göra det fler gånger.
-------------------------------------------------------
Glömt att berätta vad jag tyckte om den senaste Star Wars, bättre än vad jag hade förväntat mig. Men det fanns vissa scener och händelser som bara var pinsamma. Jag var dock nöjd över att ha sett den. En annan reflektion, hittills när jag varit och sett film här i Prag så har alltid jobbiga människor snackat omkring mig, men nu när jag såg den här så var det knäpp tyst. Jag var imponerad, inte helt säker på varför. En teori är  att eftersom jag gick på filmen med originalröster och inte dubbat så var det folk som verkligen ville se och uppleva filmen. Jag vet inte, det är iaf en teori.
--------------------------------------------------------
Dags att fixa lite käk, sedan skall jag tvinga mig ut och läsa lite i solen.

Betydligt lugnare

Var betydligt lugnare idag jämfört med igår, ingen stor norrman som ville hälla i mig alkohol. Mer sansade människor och en ganska mycket högre medelålder. Åt middag med 2 amerikaner, 1 skotte, en annan svensk, en estniska och en tjeckiska. Alla sympatiska människor, alla med anorlunda uppväxt och syn på livet. Blev en väldigt intressant kväll ur diskussionssynpunkt, mycket snack om språk och jämförelser mellan dem, sånt gillar jag. Imponerade lite på dem när jag kunde mina tjeckiska siffror.
Klart trevlig kväll iaf, får se vad jag skall hitta på imorgon, de säger att det skall bli riktigt varmt. Kanske inhandla en ny bok och bege mig till en park. Vi får se.

Jaha..

Så var mitt fridsamma och kravlös liv är över, det "riktiga" livet kom idag som en slägga krossar en myra. Tror inte min upplevelse blev bättre av att vara lite bakfull heller.
12 papper var jag tvungen att skriva under.
3 papper fick jag med mig hem att fylla i.
Jag skall på en läkarundersökning.
Jag skall ta mig till polisen och fixa ett intyg på att jag inte är en brottsling.
Fixa ett Tjeckiskt bankkonto.
Fixa ett födelseattest hemifrån.
Plus lite annat smått och gott.
------------------------------------------
Ostfrallor och vatten kan smaka väldigt gott om magen verkligen vill ha käk.


*Suck*

Lätt illamående efter gårdagen, skulle behövt käka något men har inget hemma. Skall ju bara skriva kontrakt idag så det skall väl inte ta så lång tid, efter det kan jag åka och handla.
Gick igår till en pub igår, en skitpub egentligen men alla som är där snackar engelska så där är jag social med folk, normalt mest amerikaner och britter men igår kom det in en stor norrman och eftersom vi var båda skandinaver så blev det en del del "skål". Och nu skall jag ut med honom på måndag, vi får se hur jag gör. Igår när jag kom hem var jag övertygad om att jag inte skulle, men vi får se.

urgh.. tokonykter

Jav vllle gå hem men de n hemska norrmannen bara forstatte köpa öl ått mig.. . jag lovade honom att vi skulle dricka på måndag ihop.. men jag tror jag bangar.. klarar inte så mycket alkohol.. får ha telefonen avstångd över måndage eller ngt..

Dusch, mat, kaffe, film i den ordningen

Dags att röra på sig idag, duscha sedan traska iväg till min lokala restaurang för att käka carbonanra tror jag, och dricka en öl. Lite roligt med restuarangen är att före jag kom hit hade de ingen meny på engelska, men de översatte en för min skull. Då hade jag inte brytt mig eller kommenterat ens på att de inte hade en meny på engelska innan, så jag gillar restuarangen. Den fick högt betyg av mina vänner som var här med, så då blir det att gillar "sin" restaurang ännu mer.  :)
Efter käk, så blir det att åka in till Anděl (Ängel) tunnelbanestation, köpa biobiljett, och sedan besöka kava kava kava (kaffe kaffe kaffe) i väntan på att filmen skall börja.
Får se om jag åker till centrum efter det eller hem, avgör det när jag står och väntar på tåget.

Som vanligt

Som vanligt är jag uppe relativt tidigt, de jag bor med smyger inte direkt när de förbereder sig på jobb, men får se det positiva med att vara van att vara uppe. Blir mycket lättare att gå upp till jobb när jag börjar där.
Och de som undrar vad det är för jobb, jag får återkomma när jag verkligen jobbat en dag eller en vecka för just nu vet inte jag heller. :)
Ser ut att bli en strålande dag här nere, och till helgen har det tydligen lovats 30 graders värme.

Avklarat

Så har man hunnit berätta för de flesta där hemma iaf att man numera har ett jobb, tyckte med höra lite lättnadens suckar från dem med, men det var ganska skönt att höra alla glada tillrop man fick. Känns smått euforiskt att efter tagit chansen att flytta ner att det verkar lösa sig ganska bra. Får se vad jag skall hitta på imorgon men den lösa planen är att ta sig in till en bio och kanske titta på senaste star wars som eftermiddagsmatiné.

Tidigare än jag förväntat mig

Var på  en arbetsintervju i måndags, och där sa de att de skulle höra av sig i slutet av veckan eller början av nästa. Så när jag satt och drack pilsner med Tobbe och Nick så ringde min mobil, och de enda personerna förutom jobb som skulle tänkas ringa på den var de jag satt och åt med.
Nervöst så svarde jag i telefonen och visst var det från jobb, och det var goda nyheter, från och med 1:e juni så har jag ett jobb i Prag. Kanske kan räkna redan fredag då jag skall skriva kontrakt. Så det känns som kanske det sista hindret för att kunna fortsätta vara här försvann.
Är ganska lättad och glad för tillfället.


Första inlägget

Jaha, skall vi se om jag kan genomföra det här då, brukar alltid vara usel på att genomföra saker.. mycket mer enkelt att bara drömma om dem.
--------------------------

Drygt en månad sedan jag kom till Prag, drygt 2 månader sedan jag jobbade min sista dag i Sverige. Varför gjorde jag det? Jo jag gjorde rätt, hade varit så grymt besviken på mig själv om jag inte åkt, kommer säkerligen aldrig få en sådan chans igen i mitt liv.
----------------------------

Jag har börjat hitta lite i stan, faktiskt en ruggigt skön känsla att känna igen en gata och veta hur det ser ut även efter jag har svängt runt hörnet. Men jag känner fortfarande behovet av att ha en karta med mig. Det är fortfarande så och jag antar att det kommer vara så länge till att jag får nya intryck nya upplevelser.
-------------------------------

Jag är en mästare på att skjuta upp saker med.
--------------------------------

Jag bor ganska mycket i utkanten av Prag, tillsammans med två slovaker som är gifta, dock är de både två lika gamla som mig så det är ok. De är ganska tråkiga och hon är en städmaniker utan dess like, jag vet att jag inte bryr mig så mycket som jag borde och är van att få kommentarer då och då, men den här kvinnan är extrem. Jag har fråntagits alla städansvar i lägenheten utom i duschen som bara jag använder, eftersom jag gör ett undermåligt arbete.
--------------------------------

Jag bara längtar tills den dagen de flyttar härifrån och jag får lägenheten för mig själv, lite mer än en månad kvar till detta inträffar så det är bara att hålla ut. Att jag bor gratis här för tillfället gör ju egentligen att jag inte borde ha något att klaga över...
----------------------------------

Nu letar jag jobb, var på en andra intervju på ett företag i måndags, så har förhoppningar av att få det, de behövde någon som pratade engelska/svenska/danska.. Och eftersom jag pratar alla tre (Danskan helt klart svagast) så tror jag jag har goda chanser. Jobbet.. ja det är att vara en kontorsslav i ett ganska okreativt arbete, anonym i ett stort företag, jag måste vara riktigt korkad som ser fram emot det.
--------------------------------------

Jag kan inte prata tjeckiska, bara lite restaurangtjeckiska, beställa, tack, siffror. Jag vill lära mig och gör försök men hade jag inte varit så lat hade det gått bättre. Har fått kontakt med två tjecker en som vill träna engelska och en som vill träna svenska och i utbyte så skall de försöka lära mig lite tjeckiska. Även om jag inte skulle lära mig så mycket så innebär det iaf att jag träffar en ny människa som förhoppningsvis är trevlig att prata med.
------------------------------------

Mitt sociala nätverk här nere är tämligen begränsat. Hade jag inte uppskattat min ensamhet så mycket som jag gör så tror jag lätt man hade mått väldigt illa. Det tar ett tag att bygga upp ett nätverk, och jag är väl inte den mest socialt öppna personen. Men jag tvingar mig ut, tvingar mig att kontakta personer som de som vill träna språk, om jag hittar ett forum där personer skall ut och träffas så har jag hakat på. Och om jag får jobbet så hoppas jag att även det öppnar en del dörrar.
--------------------------------------

Har ett par kompisar som besöker mig den här helgen, varit väldigt trevligt. Tobbe som jag bodde på samma studentkorridor i 4 år och hans (nu min med) polare Nick från Australien, de är kollegor från jobb. Hade jag haft lägenheten själv så hade de bott här, nu får de bo inne i stan på vandrarhem. Jag har börjat inse att var gång det kommer vänner hit från Sverige eller varsom så kommer jag göra en del turistgrejor.. kanske borde läsa på lite så man blir en ordentlig guide.
-------------------------------------------

De är här på sin sista dag och skall flyga hem senare idag, just nu är de på väg hit för att tillfälligt dumpa sina väskor. Och sedan skall vi tillbaka till centrum för att se slottet, en av de sakerna man skall ha sett, men nu blir det sista dagen för det finns pubar överallt med god billig öl som stoppat vår framfart de tidigare dagarna.
----------------------------------

Har varit händelserika dagar, som alltid vill man ju intensivt göra så mycket som möjligt när man är på semester, men det har varit väldigt roligt.
-------------------------------

RSS 2.0